Valeriu Zgonea s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in Bucuresti, vineri, 13 mai 2016. Inquam Photos / Octav Ganea

În urmă cu aproape un an, Valeriu Zgonea a fost condamnat de magistrații Tribunalului București la 3 ani de închisoare cu executare. Fapta de trafic de influență reținută în sarcina fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, „există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de inculpat”, este concluzia judecătorului Gheorghe Tudorel Zgondea de la Tribunalul București, cel care l-a condamnat pe politician. Decizia nu este definitivă, anunță ziare.com.

Un proces în care Valeriu Zgonea a pledat nevinovat și a solicitat achitarea. Sentința a fost dată pe 3 februarie 2020, dar a fost motivată la începutul acestui an.

Magistratul arăta că pedeapsa de 3 ani de închisoare a dat-o după ce a ținut „cont de modalitatea concretă de săvârșire a faptei care imprimă un caracter grav și de împrejurările care relevă o periculozitate sporită a inculpatului”.

*Acuzațiile DNA

Fostul președinte al Camerei Deputaților este acuzat de procurorii DNA că în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când ocupa această funcție, ar fi acceptat promisiunea făcută fostului consilier de la CJ Buzău, Dumitru Laurențiu Dobrică, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii fiicei acestuia într-o funcție publică.

În acel moment, Dumitru Dobrica era un important om de partid în PSD Buzău și beneficiar al unor contracte cu instituții publice. Valeriu Zgonea ar fi primit de la consilierul județean contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în localitatea Comandău (Covasna), în cuantum total de 62.143 lei.

În schimb fiica consilierului, Ionela Dobrică, a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea, ea ar fi fost numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, respectiv președinte al Agenției pentru Agenda Digitală a României.

În 2016, Ionela Dobrică a fost aleasă deputat PSD de Buzău la 26 de ani. Unul dintre cei mai tineri parlamentari români.

*”Doar în închisoare poate fi reeducat”

Tribunalul București explică de ce Zgonea trebuie să execute pedeapsa în penitenciar.

„Pentru atingerea rolului preventiv și sancționator al pedepsei, se impune executarea acesteia în regim privativ de libertate, această modalitate, fiind, prin raportare la gravitatea faptei, a împrejurărilor concrete de comitere a faptei, cuantumul ridicat al sumei de bani ce a făcut obiectul infracțiunii de corupție, de scopul urmărit de acesta, respectiv obținerea unor sume de bani în mod facil.

Activitatea inculpatului Zgonea Valeriu-Ștefan relevă un grad ridicat de periculozitate deoarece acesta, la momentul săvârșirii faptei deținea funcția de Președinte al Camerei Deputaților și vicepreședinte la nivel central al PSD – conduită care aduce atingere prestigiului funcției publice, credibilității celei mai importante instituții a statului, Parlamentul României”, explică instanța.

Prin urmare, mai arată judecătorul, doar o pedeapsă principală cu închisoarea orientată spre mediul pedepsei prevăzute de lege și în regim de detenție, este aptă a asigura reeducarea lui Valeriu Zgonea. Magistratul a mai decis și confiscarea sumei de 62.143de lei reprezentând foloase necuvenite primite.

Cum i-a indicat CCR lui Zgonea articolul din Codul de procedură penală pentru a scoate interceptările SRI din dosarele penale

*Casa de vacanță și concertele

După cum arată ziare.com, decizia nu este definitivă. Ultimul cuvânt îl vor avea judecătorii de la Curtea de Apel București.

Ancheta procurorilor DNA în acest caz a pornit de la o sesizare din oficiu, privind demersurile pe care Zgonea le-ar fi făcut pentru promovarea fiicei lui Dumitru Dobrică.

Fostul consilier județean l-ar fi cointeresat material pe seful Camerei Deputaților achitând construcția fundației unei case din Comandău (Covasna), dar și prin suportarea cheltuielilor prilejuite de deplasarea și cazarea la Viena a lui Zgonea și a iubitei acestuia, precum și achitarea unor bilete la concertele susținute de Bon Jovi și Andre Rieu, în cuantum total de 62.143 lei.

*Stenogramele

Dumitru Dobrică a încheiat inițial un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, pentru o sentință de 2 ani de închisoare pentru cumpărare de influență. Judecătorii au respins definitiv acest acord, așa că în noiembrie 2020, fostul consilier județean a fost trimis în judecată.

În dosar sunt mai multe interceptări, discuții ale lui Dumitru Dobrică cu fata lui, Ionela Dobrică, dar și cu Valeriu Zgonea. „Mă, voi ați făcut împărțeală la partid că să-i luați, să-mpartiti colegiu’ lu’ ADRIAN și i-ați împărțit colegiu’ lu’ OANĂ și pă ea n-ați pus-o nicăieri!”, se plângea Dumitru Dobrică, că fiică-sa fusese lăsată pe afară, inițial, la împărțirea funcțiilor.

La data de 22 aprilie 2013, DNA arăta că urmare a demersurilor făcute de Zgonea, Ionela Dobrica a fost numita în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională.

Tânăra nu avea în acel moment pregătire de specialitate în domeniu (în 2012 a absolvit Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice București, din octombrie 2012 fiind masterand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior – „Ingineria Infrastructurii Transporturilor”).

Interceptările telefonice și mărturiile din acest caz sunt probe în dosarul din instanță.

*”M-a sunat acum șefa de cabinet a lu Nica”

În acest context, Dumitru Dobrică i-a comunicat fiicei lui că președintele Camerei Deputaților a asigurat angajarea unui șef de cabinet, specialist în domeniu, pentru a nu întâmpina probleme în activitatea pe care o va desfășura având în vedere lipsa experienței acesteia. Discuția a avut loc pe 22 aprilie 2013.

Dumitru Dobrica: Da!
Ionela Dobrica: Aaa … m-a sunat acum sefa de cabinet a lu Nica (Dan Nica, ministru al Comunicatiilor- n.red.)!
Dumitru Dobrica: Da?
Ionela Dobrica: Sa-mi zica ca maine dimineata sa nu ma duc acolo singura, sa ma duc intai la Minister, ca merge Nica cu mine sa ma prezinte… Si m-a intrebat daca stiu despre ce e vorba si i-am zis ca inca nu stiu. Si mi-a zis ca este… mi-a zis Felicitari, doamna presedinte de la CNMSI!
Dumitru Dobrica: Pai… CMMSI ce este? Da, a zis ca sunt doua variante: ori subsecretar de stat…
Ionela Dobrica: Asa!
Dumitru Dobrica: …ori presedinte la Agentia… ei in cadrul lor, au o Agentie… Agenda Digitala mi se pare!
Ionela Dobrica: N-au, asta este CNMSI-ul. Da!
Dumitru Dobrica: Da, si te pune presedinte de Agentie. Ori…
Ionela Dobrica: Pai da. Asta a fost.
Dumitru Dobrica: …secretar de stat ori presedinte de Agentie.
Ionela Dobrica: Ori asta. Asta. Da. Inseamna ca gata!
Dumitru Dobrica: Inseamna ca n-a mai infiintat o… n-a mai infiintat…
Ionela Dobrica: Postul ala, da. Si mi-a dat asta.

Dumitru Dobrica: Da, da e bine. E foarte bine acolo, mi-a zis Vali ca-i….
Ionela Dobrica: Da!
Dumitru Dobrica: …si mai bine zice, asa dac-ar…
Ionela Dobrica: Da.
Dumitru Dobrica: Pai atunci du-te dimineata la Nica sa te…
Ionela Dobrica: Normal. Sa vad ce am facut!
Dumitru Dobrica: Hai! Si dupa aia vin si eu, imi spui ce-i acolo de facut. A zis Vali ca ti-a gasit un sef de cabinet bun…
Ionela Dobrica: Da?
Dumitru Dobrica: …care a lucrat in domeniu si stie cu ce se mananca si…
Ionela Dobrica: Perfect!
Dumitru Dobrica: Inseamna ca daca te-a felicitat, ti-a dat numirea.
Ionela Dobrica: Mmmh!
Dumitru Dobrica: Si cum? Te duci la Nica direct sau cum?
Ionela Dobrica: Da. Ma duc maine dimineata la Minister si vad ce…
Dumitru Dobrica: Hai! Bine!

*”Si Hrebe, eu cu Marcel si ei trei”

Dumitru Dobrica se lauda unui apropiat cum a discutat cu sefii PSD, care ocupau in 2013 functii importante in stat dupa ce au castigat alegerile cu alianta USL.

Discutia este din 12 decembrie 2012, la cateva zile de la alegerile parlamentare. In acel moment, Victor Ponta era premier din mai 2012. Dumitru Dobrica poveste ca s-a intalnit cu fostul prim -ministru si cu Marcel Ciolacu si Viorel Hrebenciuc.

Dumitru Dobrica: Am stat patru ore cu Marcel, da’ am stat de vorba cu primul-ministru, mai….
Domn: A!
Dumitru Dobrica: …pana la urma. Ca a venit in birou la Vali.
Domn: A! Foarte frumos! Bravo!
Dumitru Dobrica: Si Hrebe, eu cu Marcel si ei trei. Noi cei mai smecheri, adica.
Domn: Ati rezolvat? Ai rezolvat?
Dumitru Dobrica: Stia, da! Am rezolvat… Cu Marcel vedem acuma, ca vine Vali aici sa… sa le puna pa hartie. Ne ducem sa mancam la Osho si vroiam sa te chemam si pa tine.
Domn: Saru mana, da n-am cum! Pana la noua sunt aicea!

*Discutiile cu Ciolacu

Despre implicarea lui Valeriu Zgonea în numirea Ionelei Dobrică într-o funcție publică, Dumitru Dobrică a purtat de asemenea discuții cu Marcel Ciolacu, parlamentar din Buzău și lider important PSD. Discuția telefonică este din 14 ianuarie 2013.

Dumitru Dobrica: Da, domn’ vice!
Marcel Ciolacu: Ce faci, domnu’ presedinte?
Dumitru Dobrica: Uite, m-am gasit cu baietii…
Marcel Ciolacu: Ba, sa stii ca… Io n-am apucat sa deschid gura, ca m-a luat el: „Sa-i zici lu’ Laur ca-i rezolvata!”
Dumitru Dobrica: Ah! Nu stiu cu care din ele!
Marcel Ciolacu: Asa! Nu, cu … Oana!
Dumitru Dobrica: Ah!

Marcel Ciolacu: Asa!

Dumitru Dobrica: Ah, cu asta al tau!
Marcel Ciolacu: Da, da! …
Dumitru Dobrica: Cu baiatu’ asta…
Marcel Ciolacu: De la Guvern!
Dumitru Dobrica: Ah, din partea ailanta, asa!
Marcel Ciolacu: Asa! Ca era rusinea lui…
Dumitru Dobrica: Im! Ce faci? Vii acasa?
Marcel Ciolacu: Pfuu! Nici nu stiu! M-as intoarce, ca cica Vali-i tot la birou! Io n-am apucat sa vorbesc cu el.

Dumitru Dobrica: Ah! Du-te dac-ai ramas acolo! Dupa ora asta il gasesti, dupa aia…
Marcel Ciolacu: Da, da! E la birou si cica-i cu, cu bugetu’ si cu astea. Omu, omu astalalt pleaca la schi o saptamana.
Dumitru Dobrica: Vlad?
Marcel Ciolacu: Daa!
Dumitru Dobrica: Aha!
Marcel Ciolacu: Cu… ca el a facut de performanta, pleaca … munti.
Dumitru Dobrica: Aa! Are damblageala de-aia, nu stii ca-i…
Marcel Ciolacu: Damblageala, patru insi intr-o cabana parasita.
Dumitru Dobrica: Eh, chiar se duce sa faca…
Marcel Ciolacu: Da! Si zic: „Pai, haide ca si Laur tot propunea cu toata lumea de pe ici de pe langa tine!”.
Dumitru Dobrica: Ihi!
Marcel Ciolacu: Si-a zis ca, Marcele, sunt de acord, si cred ca lumea-i interesata.
Dumitru Dobrica: Da!

Marcel Ciolacu: Cand ma-ntorc, sa facem una sus!
Dumitru Dobrica: Da, un week-end! Poa’ sa fie si cu copiii!
Marcel Ciolacu: Da… Da! Nu, nu! A zis ca ei sau…
Dumitru Dobrica: Ah! Mai bine!
Marcel Ciolacu: Sa stie Laur! Si zic, ma, sa ne-anuntati ce si cum, ca sa…
Dumitru Dobrica: Noi doi si ei trei, ma!
Marcel Ciolacu: Exact! I-am zis si io si de familii si zic, ba, lasa-ma c-o aranjez eu, clar, da’ ramane batuta!
Dumitru Dobrica: Da! Da!

Marcel Ciolacu: Da, domnule! Daca… Ce naiba! Ca, io am vorbit cu el omu’ si mi-a zis sa… OK! Asa pa sestache… Gata! Ei au si jos acolo…
Dumitru Dobrica: Ei isi ia jos acolo si noi…
Marcel Ciolacu: Exact!…
Dumitru Dobrica: Hai! Du-te colo si dupa aia vorbim cand iesi de-acolo!
Marcel Ciolacu: Ihi! Hai! Te-am pupat!
Dumitru Dobrica: Bine! Pa!

*”Ma cert cu Dragnea, voia sa puna el subsecretar”

De altfel, intr-o discutie telefonica, Valeriu Zgonea i-a confirmat lui Dumitru Dobrica ca s-a implicat in numirea fiicei acestuia in contextul in care persoane din conducerea partidului, audiati ca martori in acest dosar, ar fi intentionat sa numeasca o alta persoana in functia respectiva. Discutia este din 24 ianuarie 2013.

Dumitru Dobrica: Da, mai, domn presedinte! Ce-ai patit?
Valeriu Zgonea: Ce faci, ma? Uite, ma cert cu prietenu’…
Dumitru Dobrica: Aaa! Te-am sunat si ieri, n-ai mai raspuns. Nici azi. Ba, zic, ce-o fi avand cu mine?
Valeriu Zgonea: Stai, ma, ca ma cert cu Dragnea, ca Dragnea vroia sa puna el subsecretar…
Dumitru Dobrica: Ii nebun la cap?
Valeriu Zgonea: Pe cuvantu’ meu! Deci… caldura! Acuma l-am convins!
Dumitru Dobrica: Da?
Valeriu Zgonea: Da! Ca i-o face pe Oana subsecretar de stat la Ministeru’ Telecomunicatiilor, c-o face nu stiu unde! Nu, ma, io aicea vreau!…
Dumitru Dobrica: Si s-a lamurit? Ce-a zis? Sau…

Valeriu Zgonea: Da, ma, s-a lamurit, nu-i problema! Oricum, faptu’ c-am smuls trei variante, ii mai bine, stii? L-adusese pa baiatu’ lui de la Teleroman! Auzi, tu, ma, manca-ti-as!
Dumitru Dobrica: Da, pi mi-a zis, ca-i zisese Nicu… Oana m-a sunat adineaori, ii zisese Nicu ca daca nu s-o putea, un director nu-s ce! Nu, domnule, nu vreau niciun director, i-a spus…
Valeriu Zgonea: Nu, ma, cu…
Dumitru Dobrica: C-am trimis-o cu… N-am trimis-o singura ca s-o fraiereasca, am trimis-o cu Andrei! Cu Andrei, ca Andrei ii prieten cu Nicu!
Valeriu Zgonea: Asa, asa! Da!
Dumitru Dobrica: Si… s-a dus cu Andrei, ca Bogdan n-a putut, Bogdan a plecat in Austria cu Vlad si cu…
Valeriu Zgonea: …
Dumitru Dobrica: Asa! Bun! Io sunt la…
Valeriu Zgonea: Stiu! C-am auzit ca pleci!
Dumitru Dobrica: … Cislau si ma duc la munte, vii?
Valeriu Zgonea: Bravo! Nu, nu, nu! Pai da’ acum am terminat, ma!
Dumitru Dobrica: Vine si… maine!
Valeriu Zgonea: Foarte bine! Pup-o!
Dumitru Dobrica: O pup!
Valeriu Zgonea: Te sun io daca e ceva, da? Hai, pa, pa!
Dumitru Dobrica: Pa, pa! Te pup!

*Discutia cu seful filialei

Pentru a fii sigur de aceasta numire, Dumitru Dobrica i-a solicitat, dupa discutia anterioara cu Valeriu Zgonea, si presedintelui filialei judetene a Partidului Social Democrat, Constantin Boscodeala Constantin sa sustina aceasta numire in fata primului ministru al Guvernului Romaniei, Victor Ponta, persoana care de altfel a si semnat decretul de numire in functie al acesteia.

Dumitru Dobrica: Aa, era ceva… Am… Va zic pan telefon, ca nu-i nicio problema, Doamne- fereste!
Constantin Boscodeala: Zi-mi! Zi-mi!
Dumitru Dobrica: Am reusit si io pa niste cai…
Constantin Boscodeala: Da!
Dumitru Dobrica: Sa… o… sa, probabil! E o chestie probabila!
Constantin Boscodeala: Da!
Dumitru Dobrica: S-o lipesc pe Oana undeva!
Constantin Boscodeala: Asa! Cu ce sa te-ajut io?
Dumitru Dobrica: O sa va-ntrebe domn’ prim ministru in seara asta daca sunteti de acord!
Constantin Boscodeala: Pai e-aicea, da’ nu stiu daca ma-ntreaba!
Dumitru Dobrica: Va-ntreaba!
Constantin Boscodeala: Da, pai uite, suntem acia la mese! Stii, e un salon din asta cu mai multe mese, nu-i niciun fel de problema! E OK! Din partea mea stai linistit, nu-ti mai fa probleme!

Dumitru Dobrica: Da’ vroia sa-l ia…
Constantin Boscodeala: Nu trebuia sa-mi spui!
Dumitru Dobrica: Nu! Stati putin ca sa… De ce-am vrut sa va spun? Ca, acuma fie… Stiti cine m-a ajutat si Dragnea pusese ochii si pa ala si Vali i-a spus: Nu-i adevarat! Si i-a spus lu’ Victor: Nu, ma, ramane cum am stabilit pentru Buzau! Ca am promis si ramane lu’ Buzau! Si-acum zice: Da’ lasa-ma sa-l intreb si io pa Boscodeala!
Constantin Boscodeala: Bine! Fara prob…
Dumitru Dobrica: Si-acum o sa va-ntrebe pa dumneavoastra!
Constantin Boscodeala: Bine! Niciun fel de problema, ca sunt aici!
Dumitru Dobrica: Bine! Vorbim! Sa traiti! Sanatate!
Constantin Boscodeala: Sanatate!…

Articolul integral poate fi citit AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here