Dr. Andrei Lazăr, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică din Iași oferă sfaturi utile legate de felul cum se poartă măștile, mănușile, cum trebuie scoase în mod corect, depozitate și decontaminate după ce au fost purtate.

Pentru că s-a lansat ideea că masca nu e bine să fie purtată pentru că ar necesita un ritual complicat pentru a fi purtată corect, vă voi explica protocolul pe care îl respectăm noi, chirurgii, şi veţi vedea că este cât se poate de simplu şi de bun simţ.

Cum purtam masca

1. spălaţi mâinile înainte de a atinge masca.
2. puneţi masca pe faţă. Dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Acesta se aşează peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Fata albastră către exterior, iar cea albă spre fată.
3. legaţi şireturile în spatele capului într-o poziţie confortabilă strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este o mască cu bucle elastice, le daţi pur şi simplu după urechi.
4. modelaţi întăritura metalică peste dorsumul nasului
Şi gata !

Dezinfectaţi mâinile înainte de a da masca jos

Cât timp purtaţi masca, rămâne valabilă regulă de a nu duce mâna la faţă. Dacă totuşi vă mănâncă naşul său gura, dezinfectaţi mâinile şi, prin masca, vă puteţi scărpina. Dacă situaţia o impune, pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina, apucaţi cu două degete de exteriorul acesteia şi coborâţi marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageţi înapoi masca în sus peste nas.
Dacă persoana cu care vorbiţi nu vă aude, vorbiţi mai tare. Nu daţi masca jos şi vă apropiaţi mai mult de interlocutor, aşa cum am văzut pe cineva făcând zilele trecute.
Odată acasă, dezinfectaţi mâinile şi îndepărtaţi masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtaţi de faţă ţinând-o de şireturi. Sau desfaceţi buclele elastice din jurul urechilor. Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat închisă într-o pungă ca cele pentru alimente. Dacă este o mască textila o puneţi direct în chiuvetă, la spălat. Se spala cu detergent obişnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiţi bine masca de detergent pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare. Dacă vă simţiţi mai în siguranţă, puteţi călca mască pentru „sterilizare”.

Protecţia mâinilor

Dar, pentru că trebuie să ne protejăm şi mâinile, vă voi explica cum.
Spălarea şi dezinfecţia mâinilor cu diverse produse este un lucru pe care vi-l recomand cu căldură, întotdeauna înainte de a atinge faţa, după ce am atins suprafeţe sau obiecte potenţial contaminate şi, în special, după ce umblam cu bani.

Spălarea prea frecvenţă şi prea agresivă a mâinilor, nu este însă recomandată, nici ea. Poate că aţi citit că virusul rezista zile pe suprafeţele lucioase şi lemn, ore pe textile şi carton, dar rezistă mai puţin de 15 minute pe mâini. Acest lucru se datorează stratului de sebum şi transpiraţie pe care îl secretă pielea tocmai în scopul de a ne apăra împotriva germenilor. Spălarea şi dezinfecţia agresivă îndepărtează inclusiv această linie de apărare. Pe de altă parte, spălarea prea frecvenţa va duce la afectarea pielii, care va începe să prezinte micro-leziuni şi din acest moment devine vulnerabilă în faţa tuturor germenilor. De aceea, după ce am pus masca înainte de a ieşi din casă, e bine să punem şi mănuşi. Cele mai bune sunt cele din vinil, acelea albastre (de regulă), folosite pentru menaj. În lipsa lor sunt bune şi cele subţiri transparente de plastic şi cele chirurgicale de latex. Atenţie la mănuşile chirurgicale de latex. Pot determina dermatite, ca reacţie fie la latex, fie la pulberea cu care sunt acoperite pentru a fi trase pe mână mai uşor.
Mănuşile se îmbrăcă pe mâna spălată şi bine uscată. Le putem purta tot timpul cât suntem afară, având beneficiul că le putem dezinfecta de ori câte ori vrem cu alcool din pulverizatorul din buzunar sau, dacă e posibil, le putem spăla cu apă şi săpun, fără a ne distruge pielea.

Cum dezinfectăm mănuşile

Când ajungem acasă, dacă mănuşile pot fi reutilizate, înainte de a le scoate de pe mâini, le spălăm cu apă şi săpun pe toată suprafaţa exterioară, le ştergem cu şerveţel, le dezinfectam din nou cu alcool şi le putem pune la uscat pentru re-folosire.
Dacă suntem nevoiţi să scoatem mănuşile şi nu avem posibilitate să le dezinfectăm înainte, se procedează astfel:
Cu mâna înmănuşată apucăm mănuşa de pe mâna cealaltă de manşetă, PE FATA EXTERIOARĂ FĂRĂ A ATINGE PIELEA, şi scoatem manuşa dintr-o singură mişcare, având grijă ca la sfârşitul gestului, fie să aruncăm manuşa la coş, fie rămâne ghem în mâna înmănuşată.
Cu mâna dezmănuşată se baga două degete pe sub manşeta manuşii, ÎNTRE PIELE ŞI FATA INTERIOARĂ a manuşii şi se scoate manuşa dintr-o mişcare, întorcând-o în acelaşi timp cu interiorul în exterior (pe dos). În acest fel am îndepărtat mănuşile şi suntem siguri că mâinile sunt în continuare necontaminate.
E mai simplu decât pare din text. Exersaţi acasă !

ATENŢIE!

1. Când purtaţi mănuşi, nu atingetis olventi sau suprafeţe fierbinţi !
2. Încercaţi să nu fumaţi când sunteţi afară din casă. Riscul de contaminare este de 15 ori mai mare. De ce? Pachetul poate fi contaminat, mai ales dacă îl scoatem din buzunar. Scoaterea ţigării din pachet contaminează filtrul. Ducerea ţigării la gură este un gest cu potenţial crescut de contaminare. E clar acum !
3. Purtaţi hainele groase, care nu pot fi spălate frecvent, alternativ. Am găsit referinţe care spun că virusul rezista pe haine câteva ore. Poate! Mai sigur, să zicem 3 zile. Deci purtaţi hainele groase de exterior alternativ, la 3 zile. Partea interioară a buzunarelor este zona cea mai murdară pentru că acolo ţinem portofelul, cheile, telefonul. Deci, dacă se poate, întoarceţi buzunarele pe dos cât timp hainele aşteaptă să fie purtate din nou.
4. Depozitaţi obiectele pe care le scoateţi din buzunare într-o cutie, până la următoarea ieşire din casă. Dacă e posibil, decontaminaţi-le !
5. Decontaminaţi des telefonul cu o cârpă sau şerveţel îmbibat în alcool şi obligatoriu după ce aţi ajuns acasă. Folosiţi căştile pentru a vorbi la telefon când sunteţi afară din casă !
Vă rog să înţelegeţi că a rămâne sănătoşi este o datorie a fiecăruia dintre noi şi mâine vă voi explica de ce.
Medic primar chirurgie plastică
dr. Andrei Lazăr

Sursa: bzi.ro


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here