Cum se pregătesc marile bănci americane pentru recesiune

Marile bănci din SUA, ajutate de creșterea ratelor dobânzilor și de volatilitatea pieței, au înregistrat rezultate solide la sfârșitul anului 2022, dar anticipează o deteriorare a economiei și au pus mai mulți bani deoparte pentru a face față posibilelor incapacități de plată, relatează AFP vineri.

Cea mai mare dintre acestea, JPMorgan Chase, consideră acum că o „recesiune moderată” începând din trimestrul IV este cel mai probabil scenariu, în timp ce Citigroup și Bank of America au menționat o „deteriorare” a perspectivelor, iar Wells Fargo o economie „mai puțin favorabilă”.

Pentru a se pregăti de situația în care clienții nu vor mai putea să-și ramburseze datoriile, băncile și-au mărit rezervele: cu 1,4 miliarde dolari la JPMorgan Chase, cu 640 milioane dolari la Citigroup, cu 403 milioane dolari la Bank of America și cu 397 milioane dolari la Wells. Fargo.

Între timp, instituțiile bancare au continuat să facă profituri, chiar dacă acestea au fost uneori mai mici decât în ​​2021.

Profitul net a crescut astfel în trimestrul IV cu 6%, la 11 miliarde de dolari, la JPMorgan și cu 2%, la 6,9 miliarde, pentru Bank of America.

Pe de altă parte, acestea au scăzut cu 21% la 2,5 miliarde de dolari pentru Citigroup și cu 50% până la 2,9 miliarde la Wells Fargo.

Economia SUA rămâne „puternică în prezent consumatorii continuă să-și cheltuiască banii și afacerile sănătoase”, a declarat șeful JPMorgan, Jamie Dimon.

Cheltuielile clienților privați ai băncii cu cardurile de debit și credit au crescut cu 9%, în timp ce efectele pandemiei de Covid-19 continuă să se estompeze. Dar există încă multe incertitudini cu privire la „efectele finale” ale tensiunilor geopolitice precum războiul din Ucraina, vulnerabilitatea piețelor energetice și alimentare, inflația și creșterea ratelor cheie inițiate de banca centrală americană, a adăugat Dimon. Banca rămâne, așadar, „vigilentă” și „se pregătește pentru orice”.

Cu excepția Wells Fargo, cifra de afaceri a marilor bănci americane a crescut, în special datorită creșterii venitului net din dobânzi, adică diferenței dintre dobânda pe care o câștigă o bancă la creditele acordate clienților săi și dobânda pe care o plătește depunătorilor și altor creditori.

Aceste venituri nete din dobânzi, stimulate de majorarea ratelor inițiate în 2022 de banca centrală americană pentru a lupta împotriva inflației ridicate, au crescut cu 48% la JPMorgan, 29% la Bank of America și 45% la Wells Fargo.

Efecte negative după creșterea ratelor

Cu toate acestea, creșterea ratelor dobânzilor are și efecte negative, cum ar fi descurajarea oamenilor de a mai cumpăra proprietăți.

Veniturile din această activitate au scăzut, astfel, cu 57% la Wells Fargo sau cu 46% la JPMorgan.

Având în vedere incertitudinea economică, companiile ezită și ele să se angajeze în strângeri de fonduri, IPO-uri sau fuziuni și achiziții, determinând scăderea comisioanelor generate de bancherii de investiții: cu 58% la Citigroup, 57% la JPMorgan, 54% la Bank of America, 32% la Wells Fargo.

Pe de altă parte, activitățile băncilor pe piețele financiare, care au fost deosebit de agitate în trimestrul IV, au rezistat bine.

Acțiunile băncilor au avut, în general, o tendință de scădere în tranzacțiile electronice înainte de deschidere pe Wall Street: -2,6% pentru JPMorgan, -1,9% pentru Bank of America, -3,5% pentru Wells Fargo, -0,6% pentru Citigroup.

Pentru analiștii de la Briefing, această slăbiciune este legată de faptul că acțiunile s-au mutat mult înainte de publicarea rezultatelor și de faptul că băncile „și-au majorat toate provizioanele pentru pierderi de credit în așteptarea unei slăbiri economice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here