Cum se va proceda cu administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, afirmă că deocamdată nu s-au luat decizii cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin, dar, dacă se va pune această problemă, cel mai probabil vor fi vaccinaţi doar cei din anumite categorii, care au avut un răspuns imun mai scăzut.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin.  

„Din datele existente în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii faţă de riscul de internare şi deces de peste 90-95%. Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului, a nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane cum ar fi cele imunodeprimate. În cazul în care se va pune problema de a administra cea de-a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra, eventual, a treia doză către sau  pentru anumite segmente populaţionale care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă”, a declarat preşedintele CNCAV, potrivit News.ro.  

Acesta a explicat că asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neapărat titrul de anticorpi. 

„Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor. Dar în momentul de faţă sunt evaluări absolut în etapă preliminară. Nu sunt date disponibile din punct de vedere ştiinţific care să ne furnizeze informaţii legate de siguranţă, de tolerabilitate şi de imunogenitate, iar rolul celei de-a treia doze, pe lângă acoperirea anumitor categorii populaţionale la risc este şi pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea variante virale mutante care nu sunt acoperite de vaccinurile actuale”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.  

Acesta a menţionat că beneficiile vaccinării cu actualele seruri se menţin şi în cazul aşa numitei tulpini indiene. 

„Evaluările din studii propun între 6 şi 12 luni cea de-a doua doză. Pe această schemă se evaluează în momentul de faţă datele de siguranţă şi de eficacitate”, a adăugat medicul. 

Acesta a explicat că sunt date ştiinţifice, fără a exista în prezent  recomandare din partea OMS sau a organismelor de reglementare din Uniunea Europeană sau din SUA privind administrarea populaţiei generale a celei de-a treia doze de ser.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here