VIDEO | Armata, trimisă în exclava spaniolă Ceuta, care a fost luată cu asalt de mii de migranți

Foto: Twitter

Autorităţile spaniole au expuzat marţi 1.500 dintr-un total de aproximativ 6.000 de migranţi care au intrat luni în enclava spaniolă, iar în enclava vecină Melila au intrat marţi 86 de migranţi, relatează News.ro, care citează AFP.

„Aproximativ 6.000 de persoane” au intrat luni în Ceuta, situată pe coasta de nord a Marocului, iar până „în prezent am trimis înapoi 1.500 dintre aceste persoane şi suntem pe cale să continuăm aceste expulzări”, a anunţat la televiziunea publică ministrul spaniol al Interne Fernando Grande-Marlaska.

Ministrul a precizat că 1.500 dintre cele 6.000 de persoane sunt minori şi că este prea devreme să prezinte un număr definitiv.

El a apărat aceste expulzări, subliniind că acestea sunt „conforme legii, tratatelor internaţionale şi acordurilor cu Marocul”.

La aproximativ 400 de kilometri est de Ceuta, la Melila, altă enclavă spaniolă aflată pe coasta marocană, 86 de migranţi au reuşit să intre marţi dimineaţa pe teritoriul spaniol din Marocu vecin.

În total, „peste 300” de persoane originare din ”Africa subsaharoană” au încercat să treacă bariera care desparte Melila de Macoc marţi, către ora locală 4.45, a anunţat într-un comunicat prefectura din Melila.

Peste 200 dintre aceste persoane au fost respinse, însă ”85 de bărbaţi şi o femeie au reuşit să intre”, se arată în comunicat.

Femeia respectivă a  avut nevoie de asistenţa Crucii Roşii, precizează prefectura.

„Migranţii au avut o atitudine agresivă şi au au aruncat cu pietre în agenţi”, dintre care trei au primit îngrijiri în urma unor „contuzii minore”, precizează prefectura.

Migranţii care au reuţit să intre în enclavă au fost conduşi la centrul de sejur temporar (CET) din enclavă.

Ceuta şi Melila constituie singurele frontiere terestre ale Uniunii Europene cu Africa şi sunt cu regularitate teatrul unor treceri în forţă ale frontierei de către migranţi.

Între timp, Spania a trimis trupe ale armatei în Ceuta, pentru a patrula granița dintre exclava spaniolă și Maroc.

Televiziunea locală Faro TV a arătat imagini cu soldați spanioli în vehicule blindate păzind plajele, în timp ce zeci de migranți ieșeau din apă și alte câteva sute stăteau de partea marocană a graniței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here