Cum va afecta verdictul lui Hunter Biden alegerile din SUA? Riscul cel mai mare pentru președintele american

Sursa: X

Fiul lui Joe Biden este acum un infractor condamnat. Dar șeful de la Casa Albă are motive să spere că acest lucru nu-i va afecta șansele la urnele de vot, scrie The Times într-o analiză.

Spectacolul fără precedent al lui Hunter Biden zvârcolindu-se în boxa acuzaților în timp ce procurorii și fostele sale amante răscoleau prin detaliile stilului său de viață sordid a fost chinuitor pentru familia Biden, dar este puțin probabil ca acest lucru să provoace o daună politică.

Campania electorală pentru președinția Statelor Unite se referă în mod covârșitor la impactul inflației și la preocupările legate de imigrație și de pierderea dreptului la avort, precum și la caracterul unui alt infractor condamnat, sub forma lui Donald Trump, și la rezistența președintelui Biden.

Este puțin probabil ca spectacolul trist al lui Hunter Biden să schimbe busola alegătorilor. În orice caz, ar putea ajuta poziția președintelui, după ce acesta a exclus o grațiere a fiului său prin puterea prezidențială a clemenței și a refuzat să se alăture avocatului lui Hunter în condamnarea procedurilor ca fiind motivate politic.

Rezerva președintelui contrastează cu atacurile neîncetate ale lui Trump la adresa sistemului judiciar și cu plângerile zgomotoase potrivit cărora urmăririle sale penale echivalează cu un „război al legii” și cu o tentativă de ingerință în alegeri.

Afirmațiile lui Trump că Departamentul de Justiție a fost în spatele urmăririi penale în statul New York – ceea ce nu a fost cazul – și că este iremediabil părtinitor sunt infirmate de imparțialitatea de care instituția a dat dovadă în urmărirea penală federală a democraților, inclusiv a lui Robert Menendez, un senator din New Jersey care este judecat pentru corupție, și a lui Henry Cuellar, un congresman din Texas care urmează să fie judecat anul viitor pentru spălare de bani.

Între timp, Departamentul de Justiție a decis să nu-l pună sub acuzare pe unul dintre cei mai pro-Trump congresmeni republicani, Matt Gaetz din Florida, după ce l-a investigat pentru trafic sexual – cu greu se poate vorbi de o vendetă politică.

Riscul cel mare

Relativa liniște din partea republicanilor față de urmărirea penală a lui Hunter Biden reflectă, de asemenea, faptul că aceștia fac o campanie activă pentru a permite un acces mai mare la posesia de arme de foc, nu pentru a-i pedepsi pe cei care doresc să cumpere o armă de foc.

Grupul Gun Owners of America a declarat că „consideră că controlul armelor de foc pe care Hunter Biden l-a încălcat este neconstituțional și că [formularul prin care a mințit] nici nu ar trebui să existe”. Acesta a adăugat: „Cu toate acestea, atâta timp cât aceste încălcări rămân în vigoare, Hunter Biden nu merită niciun tratament special din partea Departamentului de Justiție”.

Sondajele de opinie sugerează doar un impact potențial minim la urnele de vot. Un sondaj Emerson a constatat că 64% dintre alegători au declarat că procesul nu va avea niciun impact asupra deciziei lor, iar 24% au spus că este mai puțin probabil să îl susțină pe Joe Biden.

Un sondaj realizat de Monmouth University în septembrie anul trecut a arătat că doar 2% dintre susținătorii lui Biden au declarat că procesul i-ar putea descuraja să voteze pentru el.

Riscul cel mai mare pentru realegerea lui Biden provine de la cel de-al doilea proces al fiului său, pentru acuzații de evaziune fiscală, care va avea loc în septembrie în California. Început cu doar două luni înainte de ziua votului, pe 5 noiembrie, și cu câteva săptămâni înainte de începerea votului prin corespondență, acest caz le va reaminti alegătorilor de rolul extrem de profitabil al lui Hunter în consiliul de administrație al unei companii ucrainene de gaze.

Republicanii vor face publice dovezile privind „stilul de viață extravagant” al lui Hunter.

Nu a fost prezentată nicio dovadă care să demonstreze că Joe Biden a acționat în mod corupt, dar în plină campanie electorală acest lucru nu va conta. În timp ce consumul de droguri și condamnarea lui Hunter pentru posesie de arme de foc se reflectă asupra propriului său caracter, câștigurile astronomice care i-au alimentat chefurile cu narcotice vor servi ca o amintire corozivă a afirmațiilor republicanilor, potrivit cărora rolul politic al tatălui l-a ajutat pe fiul dependent să câștige milioane.

Charles Michel vrea să o excludă pe Ursula von der Leyen de la discuţia despre funcţiile de top în UE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here