Cumpărătorii avionului misterios care a survolat şase state NATO păreau a fi români sau ucraineni, susține fostul proprietar

Avionul de tip Piper PA-23-250 Aztec, cu şase locuri, care a plasat miercuri în alertă forţele aeriene din şase state membre NATO şi a survolat Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, România şi Bulgaria a fost vândut unei companii din Sofia, sâmbătă, declară ultimul deţinător al aeronavei, lituanianul Bronis Zaronskis, site-ului bulgar OFFNews. El a declarat presei bulgare că e posibil ca aeronava să fi fost cumpărată de ucraineni sau de români, în timp ce în presa lituaniană, acesta a afirmat că ar putea fi şi bulgari şi că a discutat cu ei în limba rusă, scrie News.ro.

Sursa foto: News.ro

Potrivit site-ului, Bronis Zaronskis, în vârstă de 72 de ani, este un ”as al aviaţiei” lituaniene. El a absolvit Şcoala de Aviaţie din Moscova, a fost un comandant de escadron la Panevėžys, iar după ce a ieşit din armată a devenit preşedintele unui club sportiv aviatic local.

Întrebat telefonic cum a ajuns avionul său în Bulgaria, ”căpitanul” confirmă că a vândut avionul, dar nu ştie cum a ajuns acolo.

Lituanianul precizează site-ului bulgar că a vândul avionul sâmbătă.

”Nu cred că erau bulgari. Poate că (erau) din România sau Ucraina”, declară el despre cumpărători, fără a oferi alte detalii în afara faptului că este vorba despre o companie din Sofia. Întrebat dacă îşi aminteşte cum arată cumpărătorii, ce vârstă aveau, lituanianul răspunde: Nu ştiu care anume dintre ei, dar avea vreo 50 de ani”.

În presa lituaniană, el a afirmat că posibil ca cei care au cumpărat aeronava să fie urcaineni, români sau bulgari, dar că a comunicat cu ei în limba rusă, conform LRT.lt. Autoritatea Aeronautică din Lituania a declarat că nu ştie de unde a decolat avionul.

Bronis Zaronskis spune, de asemenea, că nu ştie numele cumpărătorilor şi că a ”auzit” ce s-a întâmplat cu avionul după ce l-a vândut.

Aeronava, fabricată în 1962, care are 60 de ani, a fost radiată şi nu mai putea zbura, în pofida faptului că are un număr de înregistrare pe carenă, potrivit unor documente citate de OFFNews. Lituanianul precizează că a cerut radierea aeronavei după ce a pus-o garanţie pentru a obţine un împrumut de la o bancă şi precizează că face demersuri în vederea ridicării ipotecii, pe care o aşteaptă la 20 iunie.

Întrebat dacă avionul avea, totuşi, dreptul să zboare, având în vedere că era radiat, lituanianul răspunde că ”ei, bine, avea dreptul să zboare, numai că trebuia reînregstrat, cu permisiunea Adminsitraiei Civile a Aviaţiei”.

Avionul a fost abandonat în Bulgaria, pe o pistă nefolosită a unui aeroport, la Târgovişte, potrivit site-ului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here