Curtea Supremă a SUA anulează interdicţia asupra unui accesoriu ce permite focul de armă în rafală

Curtea Supremă a SUA sursa: Wikimedia Commons

Curtea Supremă a SUA a anulat vineri o reglementare federală care interzicea un accesoriu pentru multiplicarea cadenţei tirului puştilor semiautomate, transformându-le de facto în mitraliere, transmite AFP, citată de Agerpres.

Cu şase voturi ale judecătorilor conservatori contra trei ale celor progresişti, Curtea a afirmat că Biroul pentru alcool, tutun, arme de foc şi explozibili (ATF), o agenţie federală, şi-a depăşit autoritatea atunci când, în 2018, a inclus accesoriul ‘bump stock’ în categoria mitralierelor, interzise de o lege din 1934.

”Considerăm că o puşcă semiautomată echipată cu un bump stock nu este o ‘mitralieră’ întrucât nu poate trage mai mult de o lovitură printr-o ‘simplă presiune a trăgaciului’ ”, a scris Clarence Thomas în numele majorităţii, referindu-se la textul de lege din 1934.

În contextul acestui dosar figurează masacrul de la Las Vegas, cel mai grav din istoria modernă a SUA, în care 58 de persoane au fost ucise şi peste 500 rănite la 1 octombrie 2017. Majoritatea celor 22 de arme deţinute de autorul acelui carnagiu erau dotate cu accesoriul respectiv, astfel încât autorul a putut trage cu o cadenţă de până la 9 gloanţe pe secundă.

ATF a început să-şi revizuiască poziţia cu privire la acest accesoriu în urma tragediei de la Las Vegas.

În decembrie 2018, administraţia preşedintelui de la acea vreme, Donald Trump, a interzis ‘bump stocks’.

După anunţul de vineri, Michael Tyler, director de comunicare al campaniei de realegere a preşedintelui actual Joe Biden, a criticat decizia Curţii Supreme, referindu-se la faptul că trei judecători conservatori dintre cei nouă magistraţi ai instanţei au fost numiţi de Trump.

„Armele de război nu-şi au locul pe străzile Americii, dar judecătorii lui Trump de la Curtea Supremă au decis că lobby-ul armelor este mai important decât siguranţa copiilor noştri şi a comunităţilor noastre”, a susţinut el, potrivit Reuters.

Salvarea ostaticilor nu schimbă ecuația strategică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here