Indicele ROBOR, la trei luni, a coborât la 6,02% pe an

Sursa foto: InquamPhotos/Virgil Simionescu

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 6,02% pe an, de la 6,03% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), informează Agerpres.

La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%, iar pe 3 ianuarie 2023 a fost 7,56%.

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,04% pe an, de la 6,05% joi, iar ROBOR la 12 luni a coborât la valoarea de 6,05%, de la 6,06%..

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,90% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2023, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,97%.

În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Ministrul Grindeanu: În această toamnă va circula primul tren modernizat. Până la sfârşitul anului va fi pus în circulație şi primul tren nou

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here