Cutremur la Meta: Compania-mamă a Facebook și WhatsApp anunță concedierea a 11.000 de angajaţi

Sursa: Facebook

Meta, compania care deține Facebook, WhatsApp și Instagram, a anunţat, miercuri, că va concedia 11.000 de angajaţi, marcând cele mai importante reduceri de personal din istoria gigantului tehnologic.

Reducerile de locuri de muncă au loc în timp ce Meta se confruntă cu o serie de provocări pentru activitatea sa de bază și face un pariu incert și costisitor pe trecerea la metavers. De asemenea, vine pe fondul unui val de concedieri de la alte firme tehnologice în ultimele luni, transmite CNN.

„Astăzi vă împărtășesc unele dintre cele mai dificile schimbări pe care le-am făcut în istoria Meta”, a scris CEO-ul Mark Zuckerberg într-o postare pe blog adresată angajaților. „Am decis să reduc echipa noastră cu aproximativ 13% și să las peste 11.000 dintre angajații noștri talentați să plece”, a adăugat el.

Reducerile de locuri de muncă vor afecta multe departamente ale companiei, dar echipa de recrutare va fi afectată în mod deosebit, deoarece „planificăm să angajăm mai puțini oameni anul viitor”, a spus Zuckerberg în postare. El a adăugat că înghețarea angajărilor va fi prelungită până în primul trimestru, cu puține excepții.

În septembrie, Meta avea un număr de peste 87.000 de angajaţi.

Activitatea principală de vânzări de reclame a Meta a fost afectată de modificările privind confidenţialitatea implementate de Apple, de bugetele mai restrânse ale agenţilor de publicitate şi de concurenţa sporită din partea unor rivali mai noi, precum TikTok.

Între timp, Meta a cheltuit miliarde de dolari pentru a construi o versiune viitoare a internetului, numită metavers, care probabil că va fi acceptată pe scară largă abia peste câțiva ani.

Luna trecută, compania a înregistrat al doilea declin trimestrial al veniturilor şi a declarat că profitul său a fost redus la jumătate faţă de anul precedent.

Odată evaluată la peste 1.000 de miliarde de dolari, valoarea de piaţă a Meta a scăzut de atunci la aproximativ 250 de miliarde de dolari.

„Vreau să îmi asum responsabilitatea pentru aceste decizii şi pentru modul în care am ajuns aici”, a scris Zuckerberg în postarea sa de miercuri.

„Ştiu că este greu pentru toată lumea şi îmi pare rău în special pentru cei afectaţi”, a adăugat Zuckerberg.

Meta nu este singura care simte scăderea pieţei.

Sectorul tehnologic s-a confruntat cu probleme, deoarece inflaţia, creşterea ratelor dobânzilor şi mai multe vânturi macroeconomice potrivnice au dus la o schimbare neașteptată a cheltuielilor pentru o industrie care părea de neatins.

„La începutul pandemiei de Covid-19, lumea s-a mutat rapid în online, iar dezvoltarea comerțului electronic a dus la o creștere uriașă a veniturilor”, a scris Zuckerberg miercuri. „Mulți oameni au prezis că aceasta va fi o creștere permanentă care va continua chiar și după încheierea pandemiei. Asta am crezut și eu, așa că am luat decizia de a ne crește semnificativ investițiile. Din păcate, acest lucru nu s-a desfășurat așa cum mă așteptam. Am înțeles greșit și îmi asum responsabilitatea pentru asta”, a adăugat el.

Numărul de angajați ai Meta, în septembrie, a fost aproape dublu față de cei 48.268 de angajați pe care îi avea la începutul pandemiei, în martie 2020.

Câteva de companii de tehnologie au anunțat înghețarea angajărilor sau reducerea locurilor de muncă în ultimele luni, adesea după ce au avut o creștere rapidă în timpul pandemiei. Săptămâna trecută, compania de servicii de transport în comun Lyft a declarat că retrage 13% din angajați, iar firma de procesare a plăților Stripe a declarat că își reduce 14% din personal. În aceeași zi, gigantul de comerț electronic Amazon a declarat că stopează temporar angajările corporative.

Tot săptămâna trecută, Twitter, rivalul Facebook, a anunțat disponibilizări în masă.

Pe lângă disponibilizări, Zuckerberg a spus că se așteaptă să „introducă mai multe modificări de reducere a costurilor” în lunile următoare. Meta, care, la fel ca alți giganți din tehnologie, este cunoscut pentru birourile sale vaste, își regândește nevoile imobiliare, a spus el, și „trece la partajarea biroului pentru persoanele care își petrec deja cea mai mare parte a timpului în afara biroului”.

„În general”, a spus el, „acest lucru se va adăuga la o schimbare culturală semnificativă a modului în care operăm”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here