CUVÂNTUL ANULUI | Uitați-vă prin casă. Vă regăsiți în „goblin mode”?

Sursa: Pexels

<< Pe măsură ce citești asta, uită-te în jur. Încă ești în pat? Grămezi de haine și cutii de mâncare sunt împrăștiate pe podea? Ai firimituri de chipsuri pe cearșaf? Ți-ai întrerupt rutina de îngrijire personală de mai multe ori? Nici măcar nu îți pasă? Dacă da, este posibil să fii deja în ceea ce se numește „goblin mode” – devenit, la alegerea publicului, cuvântul Oxford al anului 2022 >>, scrie Christian Edwards, pentru CNN.

<< Potrivit Oxford University Press (OUP), care editează Oxford English Dictionary, acest termen de argou se referă la un tip de comportament care este „fără remușcări de indulgent cu sine, leneș, dezgustător sau lacom, de obicei într-un mod care respinge normele sau așteptările sociale” – trăsături care s-ar putea să le fi devenit familiare multora, în timpul izolării din pandemie.

Rețelele de socializare pot prezenta versiuni idealizate de auto-îmbunătățire, de la trezirea la 5 dimineața și băutul unui smoothie verde, până la ținerea unui jurnal, exerciții și planificarea săptămânală a ceea ce gătești.

Epoca aceea poate fi pe cale de dispariție. În locul său este „goblin mode” – opusul încercării de a te îmbunătăți.

Cuvântul anului la OUP – cunoscut și sub numele de cuvântul Oxford al anului – a fost ales pentru prima dată de către public. Un grup de lexicografi de la OUP le-a oferit oamenilor posibilitatea de a alege: „goblin mode”, „metaverse” și „#IStandWith”.

A câștigat „goblin mode”, cu 318.956 de voturi sau 93% din total. „Metaverse” s-a situat pe locul al doilea, iar „#IStandWith” a fost al treilea.

Casper Grathwohl, președintele Oxford Languages, la OUP, a declarat, luni, că „nivelul de implicare în campanie ne-a luat total prin surprindere”.

„Având în vedere anul cu care tocmai avuseserăm de-a face, goblin mode rezonează cu toți cei care ne simțim puțin copleșiți în acest moment. Este o ușurare să recunoaștem că nu suntem întotdeauna eu-rile idealizate și curate pe care suntem încurajați să le prezentăm pe feed-urile noastre de Instagram și TikTok”, a spus el.

Ascensiunea goblin mode

Termenul a fost folosit pentru prima dată în 2009, dar a devenit viral pe rețelele de socializare la începutul acestui an, potrivit OUP. A devenit cunoscut după ce un titlu fals susținea că rapperul Kanye West și Julia Fox s-au despărțit după ce ea „a trecut în goblin mode”.

„Termenul a crescut apoi în popularitate, în lunile care au urmat, pe măsură ce restricțiile de izolare din cauza Covid s-au relaxat în multe țări, iar oamenii au ieșit din casele lor mai des”, potrivit OUP.

„Se pare că surprinde starea de spirit predominantă a indivizilor care au respins ideea de a se întoarce la viața normală sau care s-au răzvrătit împotriva standardelor de frumusețe din ce în ce mai de neatins și a stilurilor de viață nesustenabile, expuse pe rețelele sociale”.

Popularitatea termenului poate fi, de asemenea, legată de ascensiunea noilor site-uri de social media, precum BeReal, unde utilizatorii sunt invitați o dată pe zi, la întâmplare, să posteze o fotografie cu orice fac. La revedere, feed-uri perfecte de rețele sociale. Salut, goblin mode.

Unul dintre cele mai elocvente moduri în care a fost folosit a fost citat în The Guardian: „Goblin mode este ca atunci când te trezești la 2 dimineața și te plimbi prin bucătărie, purtând nimic altceva decât un tricou lung, pentru a-ți face o gustare ciudată, cum ar fi brânză topită pe biscuiți sărați”.

„Oamenii adoptă propriul goblin, iar cei care aleg goblin mode drept cuvântul anului ne spun că, probabil, conceptul a apărut ca să rămână”, a adăugat Grathwohl. >>

VIDEO | Cum modelează mass-media felul în care vedem lumea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here