Dacă a treia doză de vaccin este atât de eficientă, de ce nu primește toată lumea una?

Prof. Hagai Levine, epidemiolog de la Universitatea Ebraică și medic de sănătate publică, susține că nu există neapărat dovada că o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 este necesară pentru toată lumea, scrie The Jerusalem Post.

Un studiu referitor la al treilea rapel al vaccinului Pfizer anti-COVID-19, lansat joia trecută, a dezvăluit câteva date destul de spectaculoase: a avut o eficacitate relativă de 95,6% împotriva bolii, în comparație cu cei care nu au primit un rapel în perioada în care varianta Delta extrem de contagioasă a fost tulpina predominantă.
În Israel, unde aproape 3,9 milioane de oameni au primit a treia doză de vaccin, cazurile au scăzut de la o medie de peste 6.500 pe zi, în septembrie, la aproximativ 1.600 în octombrie.
Dar există încă 1,5 milioane de persoane care au primit două doze în urmă cu mai mult de șase luni și încă nu au primit a treia doză de vaccin.
Proba Pfizer arată că rapelul cu a treia doză va crește de 20 de ori protecția acestui grup împotriva infecțiilor”, a spus Eran Segal, biolog la Institutul de Știință Weizmann din Rehovot, care a consiliat guvernul. „Da, trei doze, față de două, înseamnă de 20 de ori mai multă protecție.”
Mai mult, în majoritatea țărilor, inclusiv în Statele Unite, dacă rapelurile cu a treia doză sunt aprobate, acestea sunt disponibile doar pentru părți limitate ale populației, cum ar fi persoanele în vârstă sau persoanele cu cel mai mare risc de a contracta virusul sau de a dezvolta boli severe.
Așadar, dacă stimulentele COVID sunt atât de eficiente, de ce nu primește toată lumea a treia doză?
Studiul Pfizer a inclus peste 10.000 de participanți cu vârsta de peste 16 ani, împărțiți în două grupuri: a treia injecție și placebo. Timpul mediu dintre a doua și a treia doză a fost de 11 luni. În termen de 2,5 luni după primirea rapelului, doar cinci persoane au dezvoltat COVID-19 simptomatic. Aproximativ 109 persoane care nu au primit rapelul au dezvoltat COVID-19.
„Credem că dozele stimulatoare au un rol critic de jucat în abordarea amenințării continue a acestei pandemii asupra sănătății publice”, a declarat Albert Bourla, CEO al Pfizer. „Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim aceste date cu autoritățile din domeniul sănătății și să lucrăm împreună pentru a determina cum pot fi utilizate pentru a sprijini lansarea dozelor de rapel în întreaga lume.”
Dar Prof. Hagai Levine, epidemiolog și medic de sănătate publică de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a spus că Israelul nu ar trebui să se grăbească să-și impună soluția „glonțului magic” asupra altor țări, care trebuie să ia deciziile corecte pentru ele însele, atât pe cultură, cât și pe situația lor epidemiologică. 
Nu aș copia și nu aș lipi experiența noastră asupra altor țări”, a spus el, adăugând că „Israelul ar trebui să fie mai umil. Pandemia fluctuează. Acest val scade în alte țări fără a treia doză. A da rapel tuturor nu este neapărat cheia.”
Diavolul este în detalii, a explicat prof. Nadav Davidovitch, director al Universității Ben-Gurion a Școlii de Sănătate Publică din Negev și șeful Asociației Israeliene a Medicilor de Sănătate Publică.
În timp ce Israelul a reușit să inoculeze 6,2 milioane de israelieni cu cel puțin o doză de vaccin, multe alte țări încă se luptă să administreze prima doză. În unele locuri, chiar și în cazul în care vaccinurile sunt ușor disponibile, ar putea exista sisteme de asistență medicală fragmentate, ceea ce înseamnă că există o distribuție inegală care ar putea necesita adaptări, înainte de a putea fi luat în considerare al treilea vaccin.
De asemenea, Israelul a vaccinat oamenii mult mai devreme decât în ​​alte țări, ceea ce înseamnă că a fost primul care a avut date care arată că eficiența vaccinurilor începe să scadă între patru și șase luni, după a doua injecție – date care au fost acum replicate în alte țări, inclusiv în S.U.A..
„În Israel, avem o situație unică: aceea că o proporție foarte mare a populației a fost vaccinată în același timp, astfel încât impactul scăderii imunității vine în același timp, ceea ce face nevoia unei a treia doze mult mai puternică”, a spus Levine.
În alte țări, campaniile de vaccinare au durat mai mult și, prin urmare, scăderea în întreaga comunitate va dura și mai mult timp.
În sfârșit, există încă problema efectelor secundare, a spus Davidovitch. Deși studiile preliminare arată că efectele secundare ale rapelului sunt destul de rare și, în general, nu sunt mai grave decât la a doua doză, nu există încă neapărat suficiente date pentru a fi siguri și, prin urmare, acest lucru ar putea servi și ca o barieră pentru injecțiile de rapel cu a treia doză în masă, în unele țări, a mai spus el.
Levine a spus că, deși Asociația Israeliană a Medicilor de Sănătate Publică nu s-a opus permiterii vaccinului de rapel pentru toți cei din Israel, atunci când a fost luată decizia, „nu a existat neapărat dovada că este necesară pentru toată lumea”.
Israelul se grăbea să înceapă vaccinurile de rapel cu a treia doză, pe măsură ce rata infecției a crescut, a spus el. Ca atare, țara nu a folosit testele serologice ca o considerație înainte de a administra rapelul pentru a lua o decizie mai informată cu privire la care părți ale populației ar putea avea nevoie de a treia injecție, mai mult decât altele.
Dacă țările au mai mult timp și situația lor epidemiologică este diferită, ar putea lua în considerare utilizarea testării serologice ca instrument”, a spus Levine. „De asemenea, ei pot fi capabili să aibă o abordare mai personalizată a injecției de rapel.”
De exemplu, în timp ce populația vulnerabilă – bătrânii și persoanele cu afecțiuni medicale de bază – necesită în mod clar un rapel, a completat el, este posibil ca persoanele mai tinere și mai sănătoase să nu aibă nevoie de vaccin.
„Câți oameni au murit în Israel din cauza COVID-19 care sunt tineri, sănătoși și au primit două doze de Pfizer?”, se întrebă Levine. „Foarte, foarte puține.”
Necesitatea administrării unui rapel persoanelor sub 18 ani nu a fost încă dovedită, motiv pentru care Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente și Agenția Europeană pentru Medicamente așteaptă mai multe date, a spus el.
„Părerea mea este că, dacă nu aveți nevoie de [rapel], așteptați”, a spus prof. Cyrille Cohen, șeful laboratorului de imunologie de la Universitatea Bar-Ilan.
El a recunoscut că booster-urile sunt un pic de joc de noroc. Dacă o țară are nevoie de el, ar trebui să înceapă să administreze rapelul. Dar dacă nu, ar trebui să aștepte până când este necesar pentru a-și putea câștiga mai mult timp. 
La urma urmei, nu există nicio indicație despre cât va dura a treia doză.
În Regatul Unit, de exemplu, unde a apărut mutația Delta AY4.2, și nu există deocamdată restricții, iar vaccinarea a fost precoce, se pare că rapelul ar fi trebuit să fie lansat mai devreme.
„Au așteptat prea mult”, a spus Cohen.
Vor avea toate țările în cele din urmă nevoie de a treia doză?
Este probabil, a spus Davidovitch.
„Cred că fiecare țară care nu oferă a treia doză va vedea o reapariție a cazurilor”, a conchis el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here