Daea: Guvernul a aprobat suma necesară pentru acordarea subvenţiei pentru acciza de motorină

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, anunţă că Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri suma necesară pentru acordarea subvenţiei pentru acciza de motorină, urmând ca banii să ajungă în următoarele câteva zile la fermieri. Întrebat dacă Guvernul va declara stare de calamitate, Petre Daea a răspuns că „există o stare de calamitate pentru culturile efectiv”. „Noi nu declarăm stare de calamitate pentru suprafeţe. Noi venim cu forme de sprijin pentru producţiile care sunt afectate, cred că e clar!”, mai spune ministrul, transmite News.ro.

„Guvernul României astăzi a aprobat suma necesară pentru acordarea subvenţiei pentru acciza de motorină. Actul normativ pleacă astăzi la Monitorul Oficial. La rugămintea mea, domnul prim ministru a dat sarcină celor care asigură secretariatul Guvernului ca acest act normativ să apară în Monitorul Oficial cât mai repede cu putinţă, în aşa fel încât în actul subsecvent de la Ministerul Agriculturii – care înseamnă Ordin de ministru – să putem să distribuim aceste sume imediat, în următoarele două-trei zile, ca un răspuns practic la nevoile fermierilor, mai ales în aceste condiţii. Iată deci o suplimentare de sumă de la bugetul statului pentru fermieri care înseamnă acum un nivel de sprijin de 337 de milioane lei”, a afirmat noul ministru al Agriculturii în prima şedinţă de Guvern de la preluarea mandatului.
Ministrul Agriculturii a anunţat de asemenea că a fost modificat un ordin comun de al miniştrilor Agriculturii şi Administraţiei şi Internelor, în sensul în care, începând e săptămâna aceasta, culturile calamitate pot fi folosite ca furaj pentru animale dacă acest lucru este posibil, iar terenurile pot fi eliberate pentru pregătirea următorului an agricol.
„Am putut constata în cele zece judeţe pe care le-am văzut de vineri până duminică spre luni (…) am văzut la faţa locului trei secvenţe: o secvenţă care este normală, zic eu, din punct de vedere al vegetaţiei, în perimetrele irigabile. În aceste 10 judeţe am văzut în perimetrele irigabile că starea culturilor este normală, practic, speranţă pentru fermier că poate să-şi recupereze cheltuielile şi să aibă şi o brumă de câştig. A doua secvenţă: în afara perimetrelor irigabile, culturi cu un stadiu de vegetaţie afectat dar nu în gradul de compromitere totală a culturii şi aceste suprafeţe sunt diferite de la judeţ la judeţ, de la zonă la zonă, chiar şi de la o parcelă la alta datorită cantităţilor de ploaie care au fost neuniforme atât ca şi suprafaţă cât şi cantitate. A treia secvenţă pe care am putut-o vedea la faţa locului este aceea cea mai dureroasă şi anume compromiterea totală a unor culturi, în mod deosebit a culturilor de primăvară în principal porumbul şi floarea soarelui. Pentru aceste situaţii, fermierii români din zonele respective mi-au solicitat intervenţia imediată şi răspunsul juridic cuvenit pentru a li se da libertatea de a stabili la faţa locului destinaţia culturii compromise. De ce? Pentru că actele normative care instituiau proceduri privind determinarea pierderilor nu le dădea posibilitatea să intervină rapid şi să nu piardă cultura în integralitatea ei, înţelegând posibilitatea de a o folosi la furaj  masa vegetativă care mai poate fi recoltată şi destinată furajării animalelor şi mai ales, extrem de important, posibilitatea de a elibera terenul în aşa fel încât să execute lucrările specifice pentru declanşarea anului agricol următor. (…) Acest lucru nu era posibil. Imediat, ajungând la Ministerul Agriculturii, am luat legătura cu specialiştii din minister, am luat legătura cu domnul ministru Bode căruia vreau să-i mulţumesc pentru că modificarea actului normativ presupunea modificarea unui ordin comun de ministru sub semnătura celor doi miniştri care sunt în dispozitivul juridic prevăzut de normele juridice şi anume ministrul Agriculturii şi ministrul Afacerilor Interne de ieri, fermierii au la îndemână acest instrument juridic şi au trecut la executarea lucrărilor specifice”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă se impune starea de calamitate, Daea a spus: „Cum să se impună? Asta există, o stare de calamitate pentru culturile efectiv!”.
Acesta a precizat că este inventariată situaţia din fiecare judeţ, unde culturi compromise sunt vecine cu terenuri acoperite de culturi viabile.
„Noi nu declarăm stare de calamitate pentru suprafeţe. Noi venim cu forme de sprijin pentru producţiile care sunt afectate cred că e clar!”, mai spune ministrul.
Conform acestuia, cel mai afectat judeţ este Vrancea despre care Daea spune că „a devenit polul secetei” în contextul în care din 2020 nu s-a mai lucrat la canalul Siret-Bărăgan. Afectate mai sunt partea de nord a judeţului Galaţi şi zone din judeţul Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here