Daea revine: Să dăm peştele românilor nu să băgăm în guşa cormoranului

Petre Daea este gata să declare război deschis cormoranilor, pe care îi acuză că mânâncă mai mult pește decât românii.

„Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. Peste 20.000 – 30.000 tone în funcţie de efectiv. Efectivul de păsări a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni. Soluţia este reducerea efectivelor de păsări în aşa fel încât echilibrul să fie respectat.

Este păcat să lăsăm la voia întâmplării această situaţie, iar piscicultorii să înregistreze pagube care îi conduc la falimente cu implicaţii şi economice şi sociale. Hai să luăm noi peştele din bălţi, nu cormoranii, în aşa fel încât să nu mai importăm. Să dăm peştele românilor nu să băgăm în guşa cormoranului” a spus Petre Daea într-o intervenție la Digi24.

Ministrul demis al Agriculturii a afirmat că în România ar fi în jur de 100.000 de cormorani. În schimb, purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice din România, Ovidiu Bufnilă, a spus că ar fi doar 60.000 de cormorani și că masacrarea lor nu este neapărat cea mai bună soluție.

„Conform tuturor studiilor care s-au făcut în Europa şi nu numai vânătoarea nu este o soluţie. De fiecare dată când aceste păsări, cormoranii mari, sunt împuşcate, nu se vede acest lucru decât pe termen foarte, foarte scurt în producţia de peşte de la o pescărie din România. Asta înseamnă că vânătoarea nu este o soluţie dar sunt altele care nici măcar nu sunt cu violenţă. Este de ajuns, de cele mai multe ori, să fie speriată o colonie cu ajutorul artificiilor, metodă care s-a folosit cu succes în Israel”, a subliniat Bufnilă, tot la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here