Dan Nica (PSD), în grupul de supraveghere a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă

Șeful delegaţiei PSD din Parlamentul European, Dan Nica, un personaj acuzat de numeroase afaceri de corupție, face parte din grupul de lucru europarlamentar de supraveghere a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. Creat prin decizia Conferinţei preşedinţilor de grupuri politice din PE, acest organism va exercita un control asupra principalului instrument de ieşire din criză a UE.

„Vom monitoriza punerea în aplicare a Mecanismului ce totalizează 672,5 miliarde de euro, sub formă de subvenţii şi împrumuturi în condiţii avantajoase pentru statele membre, şi vom avea de două ori pe lună dialoguri de evaluare cu Comisia Europeană. Practic, prin acest grup de lucru se exercită controlul parlamentar asupra modului în care fondurile UE sunt  direcţionate de la Bruxelles către  statele membre. Priorităţile mele sunt repartiţia justă şi eficientă a banilor europeni pentru România şi verificarea implementării la nivel naţional a Planului de Redresare şi Rezilienţă”, arată eurodeputatul Dan Nica, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

Pentru cei care au uitat cine este Dan Nica, merită republicată o sinteză publicată de presă, în 2018.

“Actualul europarlamentar Dan Nica are munți de bani încă de acum 15-20 de ani. Iar influență politică a tot avut, din moment ce a reușit să îi păcălească pe ultimii 4 președinți ai PSD (Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta și Liviu Dragnea) să îl numească în poziții-cheie în administrație (ministru, vicepremier) și să îi garanteze, din 1996 încoace, statutul de parlamentar român/european.

Spuneam că Dan Nica va avea un Revelion 2019 extrem de liniștit și fericit pentru că, în sfârșit, a scăpat de acuzații și în cel de-al doilea dosar penal de mare corupție în care numele său a fost amintit de-a lungul anilor. Asta după ce, tot în anul 2018, Dan Nica a scăpat definitiv de acuzații și în dosarul Microsoft (prejudiciu 67 milioane de dolari) pentru că s-au prescris faptele.

Este vorba despre de-acum celebrul dosar EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), privind modul în care a fost atribuit contractul de securizare a granițelor României din perspectiva integrării țării noastre în UE.

În acest dosar au fost vehiculate, mai mult sau mai puțin oficial, numele a trei foști miniștri de Interne: Marian Săniuță din Guvernul PSD Năstase (2004), Vasile Blaga din Guvernul Alianței PNL-PD Tăriceanu (2005) și Dan Nica din Guvernul Boc I (2009).

Procurorii DNA au început cercetările in REM (fără a avea un inculpat anume), însă toate firele duceau la Săniuță, Blaga și Nica.

În anul 2004, Guvernul Năstase a atribuit, fără licitație, contractul pentru pentru supravegherea și securizarea (întărirea) a 3.147 de kilometri de frontieră a României, potrivit G4Media. Contractul a fost în valoare de 650 de milioane de euro.

Ulterior, în 2005 și 2009, noii miniștri de Interne (Vasile Blaga și Dan Nica) au intervenit asupra acestui contract. De exemplu, în mandatul lui Dan Nica contractul a fost majorat la suma de 750 de milioane de euro.

Procurorii DNA au început reînceput cercetările în dosarul EADS, în anul 2015. Existau informații că germanii de la EADS ar fi fost obligați să subcontracteze lucrări în valoare de 60 de milioane de euro unor firme românești pentru a putea beneficia de clauze favorabile în contract. Asupra foștilor miniștri de Interne, printre care și Dan Nica, a planat bănuiala de abuz în serviciu, dezincriminată după venirea PSD la putere, în decembrie 2016.

Ieri (vineri, 28 decembrie 2018) presa din România a făcut public faptul că procurorii DNA “au decis clasarea dosarului EADS din lipsă de probe”.

Altfel spus, niciunul dintre cei 3 foști miniștri de Interne (printre care și Dan Nica) asupra cărora plana suspiciunea că ar fi comis abuz în serviciu nu va fi inculpat vreodată pentru felul în care a fost atribuit contractul EADS, de 650 de milioane de euro, majorat ulterior, în mandatul lui Dan Nica, la suma de 750 de milioane de euro.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here