”O nedreptate flagrantă”. Așa califică Dan Voiculescu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, în sistemul public. Mogulul susține, într-o postare pe blogul personal, că a fost una dintre cele mai nocive măsuri dispuse în vremea regimului Traian Băsescu, amintind despre interdicția impusă în urmă cu zece ani și despre faptul că inclusiv Partidul Național Liberal a luptat împotriva acesteia.

„Pe 23 septembrie 2012, scriam pe blogul personal: “interdicția cumulului pensiei cu salariul în sistemul public reprezintă una dintre cele mai nocive nedreptăţi comise de regimul Traian Băsescu!”

Aminteam atunci de lupta pe care o dusesem, în calitate de senator, alături de PSD și PNL pentru a elimina acea interdicție: “în septembrie 2010, cu sprijinul colegilor de la PSD şi PNL, am reușit chiar eliminarea interdicției în Comisiile pentru buget şi muncă, însă plenul Camerei Deputaţilor, controlat atunci de majoritatea PDL, a respins hotărârea celor două comisii!”, scrie Dan Voiculescu.

Odată cu reintroducerea în agenda publică a acestei măsuri, Dan Voiculescu spune că ar fi o greșeală impardonabilă, aceasta fiind inclusiv obiectul unei hotărâri dată de CEDO, în care se spune că această interdicție reprezintă încălcarea unor „bunuri” câștigate.

„Suntem în 2021 și înțeleg că se pregătește reintroducerea acestei interdicții. După zeci de ani de experiență în politică și economie, consider că ar fi o greșeală impardonabilă și o nedreptate monumentală.

1. Pensia reprezintă un drept câștigat ireversibil prin cotizarea la bugetul asigurărilor sociale de stat și îndeplinirea vârstei legale de pensionare;

2. Interdicția de angajare în sistemul public impusă unei persoane care îndeplinește toate criteriile de performanță pentru ocuparea unui anumite funcții reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului la muncă și o îngrădire arbitrară a unor drepturi financiare.

Tema cumulului salariu-pensie a generat nenumărate dezbateri atât pe plan intern, cât și în întreaga Europă, făcând obiectul unor Hotărâri ale CEDO (v. Cauza Buchen împotriva Cehiei, 2002). Opinia dominantă este aceea că interdicția acestui tip de cumul reprezintă o încălcare a unor drepturi (“bunuri”) câștigate”, transmite Dan Voiculescu.

„În 2010, 2011 și 2012, inclusiv Partidul National Liberal a susținut aceste poziții absolut legitime. De altfel, în 2012, Partidul National Liberal a propus o inițiativă legislativă care viza eliminarea interdicției, iar în 2014 a votat pentru ridicarea interdicției. Sunt convins că și astăzi sunt foarte mulți liberali care au același respect pentru garantarea unor drepturi câștigate prin zeci de ani de muncă și respectarea legislației în vigoare” mai spune Dan Voiculescu.

În cazul pensionărilor „speciale, unde angajați ai unor instituții de stat se pensionează devreme, iar apoi activează în cadrul aceleiași instituții, cumulând pensia cu salariul, ar trebui să existe rezolvări punctuale și nu măsuri generale, consideră fondatorul trustului Intact.

În final, Dan Voiculescu își exprimă speranța că actualul guvern va renunța la această măsură, care este o copie la indigo a unei măsuri abuzive, „specifică regimului Băsescu”.

„În mod evident, copierea măsurilor abuzive specifice regimului Băsescu sunt nefaste pentru întreaga națiune română. În acest sens este elocventă istoria noastră recentă, perioada 2005-2014, marcată de tăieri neconstituționale de pensii, protocoale secrete care afectau actul de justiție, dezastre economice și sociale generate de orgolii politice, răzbunări sau diletantism.

În consecință, am convingerea că, analizând responsabil inoportunitatea introducerii unei interdicții globale a cumului pensie-salariu în sistemul public, actualul guvern nu va repeta abuzurile regimului Băsescu”, conchide Dan Voiculescu.

1 COMENTARIU

  1. Cand statul român recuperează cele 60 de milioane de euro de la banditul ăsta???..el vorbește de corectitudine??..securistul ăsta?..nu i-au ajuns hotiile făcute cât a fost la dunărea??..
    De ce un parlit care a lucrat în fabricile comuniste 40,45 de ani nu mai vrea să lucreze după pensie??..si amaratul are un căcat de pensie….
    Acum toti analfabeții bugetari ies la 45 de ani etate la pensie banană și se reangajează inapoi la stat pentru un salarii uriașe…
    Du-te dracului jigodie ordinară…încă n-ai crăpat??…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here