Dan Voiculescu și Bogdan Chirieac primesc și mai mulți bani, după ce PSD a modificat în Parlament ordonanța „Bani pentru presă”

Majoritatea PSD din Camera Deputaților a modificat, marți, Ordonanța de Urgentă 63/2020 prin care Guvernul a alocat 200 de milioane de lei (circa 40 de milioane de euro) către presa din România. Televiziunile și publicațiile vor primi și mai mulți bani.


Bugetul alocat presei a fost mărit cu 10 milioane de euro, anunță Pagina de Media. Înainte erau 40 de milioane de euro TVA inclus, acum sunt 40 de milioane de euro fără TVA. Modificarea a fost votată de PSD, care acum o lună critica ordonanța pentru presă, susținând că guvernul îi cumpără pe jurnaliști. PSD a modificat astăzi ordonanța astfel încât televiziunile și site-urile să primească și mai mulți bani publici.
În plus, campania se prelungește până la sfârșitul anului (31 decembrie 2020). De asemene, se prevede că și anul viitor trusturile de presă ar putea să primească bani „în funcție de necesitățile de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 și de necesitățile de promovare a produselor și serviciilor romanești pentru reluarea activității economice”.

Posturile de televiziune au ieșit din noua formulă a ordonanței cu un preț mai mare pe punctul de audientă: 570 de lei este punctul de audientă, fată de 450 de lei în varianta Guvernului.

Și publicațiile online vor primi mai mulți bani. Pragul maxim pentru un site a fost mărit la 200.000 de lei pe lună. Până acum era de 150.000 de lei.

Banii se vor acordă pentru întreaga presă, fiind incluse și publicațiile care deja beneficiază de bani publici prin contracte cu primarii PSD din București. Un exemplu în acest sens sunt site-urile DC News (patronat de Bogdan Chirieac) și stiripesurse.ro (patronat de Iosif Buble, soțul deputatului PSD Diana Tușa).

Astfel, aceste siteuri vor putea încasa câte 40.000 de euro pe lună până la sfârșitul anului, adică încă câte 200.000 de euro.

Bogdan Chirieac s-a înscris cu cinci site-uri pentru a accesa banii de la guvern, astfel încât până la sfârșitul anului ar putea ajunge la peste 500.000 de euro. Site-urile controlate de Chirieac sunt: DC News, Știri Diaspora, DC Medical, DC Business, Defense România.

Pentru cele patru luni de campanie, prevăzute în OUG 63/2020, Chirieac urma să încaseze 224.000 de uro. PSD a modificat OUG, astfel încât campania va dura încă trei luni, prin urmare suma se va dubla, mai ales că a fost crescut pragul la 40.000 euro/lunar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here