Dancă: Scamatoriile bugetare de tip Hocus Pocus au dus la o creștere nefundamentată a cheltuielilor

Ionel Dancă. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, susţine că „scamatoriile bugetare de tip Hocus Pocus”, care au dus la o creştere nefundamentată a cheltuielilor, trebuie să înceteze. Dancă apreciază că noua conducere a Comisiei Naţionale de Prognoză a realizat „o prognoză economică pentru finalul anului şi pentru anul următor mult mai prudentă şi mai realistă”, în jur de 4%.

„Prognoza oficială a Guvernului începe să fie realistă după accidentele istorice legendare în care şeful de la Comisia Naţională de Prognoză întreba miniştrii de Finanţe «Cât să fie PIB-ul, domn` ministru?». Unul dintre obiectivele prioritare ale Guvernului #LudovicOrban este recâştigarea încrederii mediului de afaceri prin politici economice predictibile fundamentate prin analize de impact cu date reale”, a scris, joi, Ionel dancă pe Facebook.

Potrivit acestuia, Comisia Naţională de Prognoză, aflată la Cancelaria prim-ministrului, „trebuie să-şi şteargă faima negativă dobândită în ultimii ani şi să-şi recâştige credibilitatea şi prestigiul unei instituţii de prognoză serioase”.

Care este „vestea bună”

„Fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a fost demis de Premierul Ludovic Orban încă din primele zile ale Guvernului, iar noul preşedinte, Cristian Stănică, un profesionist apreciat şi respectat, a revizuit în această săptămână prognoza de toamnă cu cifre şi date care să corespundă cât mai fidel cu evoluţiile reale din economie”, a mai spus Dancă.

Acesta precizează că, în acest moment, avem o prognoză economică pentru finalul anului şi pentru anul următor, ”mult mai prudentă şi mai realistă”.

„Vestea bună este că economia va continua să crească în anii următori într-un ritm mult mai aproape de potenţial, în jur de 4%, cu o uşoară tendinţă de atenuare a dezechilibrelor macroeconomice în 2020 şi mai accentuată în anii următori. Scamatoriile bugetare de tip Hocus Pocus cu venituri mai mari estimate dintr-o creştere economică din pix, care au dus la o creştere nefundamentată a cheltuielilor, trebuie să înceteze”, a mai scris Dancă.

Acesta scrie, în finalul postării, că „economia şi pieţele financiare sunt sensibile la informaţii economice credibile şi reacţionează, mai devreme sau mai târziu, la aflarea adevărului”.

„Speculaţiile economice de moment nu pot fi combătute decât printr-o informare corectă şi transparentă privind politicile guvernamentale”, a mai afirmat Dancă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here