Dăncilă și Giuliani au cinat la mese alăturate la Hotelul Trump din Washington D.C.

Viorica Dăncilă și Rudy Giuliani, controversatul avocat al lui Donald Trump cu afaceri și în România, au luat cina la mese alăturate în Hotelul Trump International din Washington D.C. Momentul nu s-a petrecut acum, ci în martie, dar a fost readus în actualitate de Politico în contextul Ukrainegate.

Faptul că premierul român și avocatul lui Donald Trump sunt la același hotel, în același timp, a fost remarcat de un jurnalist american, Zach Everson. Acesta a luat legătura cu ambele părți să afle dacă o întâlnire a avut loc, dar nu a primit niciun răspuns. Doar că, Rudy Giuliani însuși a pus pe 28 martie, pe Twitter, o fotografie în care apare el și Viorica Dăncilă la masa de lângă.

„Chiar și o echipă de avocați de top trebuie să mănânce” a scris atunci Giuliani.

Slabe șanse ca Rudy Giuliani să nu știe lângă cine a luat masa, având în vedere că îi trimisese cu câteva luni înainte Vioricăi Dăncilă o scrisoare prin care critica excesele luptei anticorupție din România. Acea scrisoare a ajuns și la Klaus Iohannis, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Textul lui Giuliani a fost lăudat de coaliția PSD-ALDE ca semn că lupta lor cu justiția are sprijin extern, de la cel mai înalt nivel.

Vizita din martie de la Washington a fost punctul maxim al eforturilor de lobby PSD-ALDE în America. Viorica Dăncilă a mers în primăvară la Washington D.C. ca să participe la summitul AIPAC (America Israel Public Affairs Committee), unul dintre cele mai puternice grupuri de lobby din SUA. Atunci a fost momentul când a anunțat că România își va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, deși o decizie în acest sens nu fusese încă luată. Acea gafă a dus la anularea vizitei pe care urma să o facă Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei în România. Dar Dăncilă a primit laudele lui Mike Pence.

La Washington, Viorica Dăncilă a stat la hotelul Trump International, ceea ce a cauzat atunci un scandal. Același Zach Everson a scris atunci că premierul român este primul lider străin care stă aici după 18 luni, precedentul fiind controversatul fost premier malaezian Najib Razak, arestat în prezent pentru corupție.

„Șederea ei la acest hotel este încă o dovadă că, în continuare, compania președintelui american face afaceri cu oficiali străini, mai menționează publicația citată. Astfel de plăți ar putea încălca prevederile legate de anticorupție din Constituția americană, care l-ar împiedica pe președintele SUA să accepte cadouri sau alte „recompense” de la guverne străine.” a scris atunci site-ul american ProPublica, potrivit Rador. Nici până acum nu a spus guvernul de la București cât a plătit pentru șederea Vioricăi Dăncilă la Washington și de unde au venit banii.

Scrisoarea lui Rudy Giuliani din 2018, prin care avocatul lui Trump critica „excesele” luptei anticorupție din România, nu a venit după un efort al PSD, dar s-a potrivit la fix. Abia recent s-a aflat că scrisoarea avocatului lui Trump nu a venit direct în sprijinul luptei PSD cu justiția, ci pentru sprijinirea lui Puiu Popoviciu, care ducea propria luptă cu DNA. Rudy Giuliani a fost angajat de Louis Freeh, un fost director FBI, a cărei firme de avocatură a fost băgată în cazul Popoviciu de Hunter Biden. Același Hunter Biden ale cărui afaceri din Ucraina se află în miezul scandalului Ukrainegate, care are și ramificații în România.

Rudy Giuliani a fost primul care a implicat țara noastră în acest caz, spunând într-un interviu că cei șocați de lucrurile făcute de familia Biden în Ucraina să aștepte să vadă ce s-a întâmplat în România.

Până în acest weekend, doar fostul primar al New Yorkulului vorbise de România în contextul Ucraina. Dar Donald Trump a invocat și el numele țării noastre, pentru prima oară.

„Ați vrea ca Departamentul de Justiție să-l investigheze pe Biden? Ar trebui Departamentul de Justiției să-l investigheze pe Biden?” l-a întrebat un jurnalist pe Donald Trump în fața Casei Albe.

„Cred că ceea ce a făcut Biden, dar și fiul lui… Acum se descoperă chestii cu România, asta tocmai a apărut. Sau și altă țară. Sunt sigur că e mai mult de atât” a răspuns Donald Trump. În continuare, președintele american a afirmat că toți banii primiți de Hunter Biden au fost, de fapt, plăți pentru alte servicii, nu pentru abilitățile lui.

Înainte să invoce România, liderul de la Casa Albă l-a apărat pe Rudy Giuliani, despre care a spus că este „cel mai bun primar din istoria New York, unul dintre cei mai mari luptători cu infracțiunile și corupția.”

Legăturile dintre Popoviciu, Biden jr., Freeh, Giuliani și lupta anticorupție din România

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here