New York Times: Legăturile dintre Popoviciu, Biden jr., Freeh, Giuliani și lupta anticorupție din România

Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump pe care președintele american l-a folosit să caute informații compromițătoare despre Joe Biden și familia sa în Ucraina, a făcut parte din aceeași echipă cu Hunter Biden. Echipa de apărători a afaceristului Puiu Popoviciu. E drept, nu în același timp, dar au avut același scop, a scris New York Times.

Publicația americană a descusut această poveste încâlcită și a detaliat firul care îi leagă pe protagoniști.

În 2015, Puiu Popoviciu l-a angajat pe Hunter Biden, care e avocat, să-l apere în dosarul ferma Băneasa. Joe Biden, tatăl lui Hunter, era la aceea vreme vicepreședintele SUA, a punctat NY Times.

În 2016, Puiu Popoviciu a fost condamnat, dar a făcut apel. În acea perioadă, Hunter Biden i-a cerut ajutorul cu acest caz lui Louis Freeh, avocat și fost director FBI. (Despre cine e Louis Freeh, universul.net a scris aici), au spus patru persoane pentru NY Times.

Louis Freeh, la rândul lui, l-a angajat pe Rudy Giuliani. Acesta, anul trecut, a trimis o scrisoare președintelui Iohannis, șefilor Camerelor Parlamentului (Tăriceanu și Dragnea la aceea vreme) și premierului Dăncilă, prin care critica modul în care s-a făcut lupta anticorupție în România și prin care cerea amnistie pentru unii dintre cei condamnați.

Rudy Giuliani s-a implicat în acest caz abia după ce Hunter Biden a renunțat, a notat New York Times care citează trei oameni care cunosc situația. Situația din România arată cum Rudy Giuliani a făcut afaceri cu clienți internaționali care par să încerce să profite de legătura lui cu Donald Trump, în timp ce îl acuză pe Hunter Biden că s-a folosit de numele tatălui său să facă afaceri, a scris New York Times.

Puiu Popoviciu a fost condamnat de Curtea de Apel București în iunie 2016, cât timp Joe Biden încă era la Casa Albă. Sentința definitivă a fost dată de ICCJ în august 2017, după ce în fruntea SUA venise Donald Trump. Ceea ce nu menționează New York Times este momentul când cazul Popoviciu a fost abandonat de Hunter Biden și preluat de Rudy Giuliani – dacă a fost înainte sau după schimbarea de administrație de la Casa Albă.

„Faptul că Pupu Popoviciu a angajat americani cu multe legături pare a fi un efort de a folosi importanța României și a relației bilaterale SUA-România pentru a influența și posibil a rezolva propriile provocări politice din România” a spus pentru New York Times Heather A. Conley, adjunctul asistentului secretarului de Stat (echivalentul unui șef de direcție) pentru afaceri europene și eurasiatice în perioada 2001-2005.

În 2014, Joe Biden a venit la București și a lăudat lupta anticorupție din România. Dar fiul său, prin acțiunile sale, s-a plasat de partea cealaltă a baricadei.

În 2015, Puiu Popoviciu l-a angajat pe Hunter Biden. Acesta din urmă, înainte să facă primul drum în România, s-a întâlnit cu ambasadorul român la Washington, chiar în sediul ambasadei. Hunter Biden a spus atunci că merge în România în calitate de persoană privată și nu a menționat punctul cazul Popoviciu, a scris New York Times.

La un moment ulterior, Hunter Biden l-a contactat pe fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein, ca să discute posibilitatea de a trimite cazul lui Puiu Popoviciu la Louis Freeh. Gitenstein a fost consilier al lui Joe Biden la Senat și acum este în consiliul de administrație al Fundației Biden. Fostul ambasador, contactat de New York Times, a apărat procurorii care l-au anchetat pe Puiu Popoviciu.

„Vicepreședintele și cu mine am avut încredere totală în procurorii anticorupție din România și am făcut tot ce ne-a stat în putere să-i susținem, cât timp am fost pe funcții, dar și după” a spus Mark Gitenstein.

Avocatul lui Hunter Biden a spus că acesta nu a vorbit niciodată cu tatăl său despre cazul lui Puiu Popoviciu, lupta anticorupție din România sau orice alt aspect legat de România.

Numele României a fost implicat în actualul scandal supranumit Ukrainegate de către Rudy Giuliani. Donald Trump este acuzat că a pus presiune pe Kiev să-i ofere informații compromițătoare despre Joe și Hunter Biden, pe care președintele american i-a acuzat că au făcut afaceri dubioase în Ucraina.

La începutul lunii, avocatul personal al lui Donald Trump a spus că urmează să fie făcute dezvăluiri legate de afacerile familie Biden în România, în continuarea informațiilor deja apărute despre Ucraina.

În Ucraina, Hunter Biden a lucrat pentru Burisma, o mare companie de petrol și gaze, deținută de un oligarh. La un momemt dat, firma a intrat în atenția justiției ucrainene, dar ancheta s-a oprit brusc. Rudy Giuliani și apoi Donald Trump au afirmat că Joe Biden a pus presiune pe Kiev să termine investigația în cazul Burisma.

Un lucru este cert: oligarhul ucrainean cu care a colaborat Hunter Biden este liber iar Puiu Popoviciu, clientul lui Hunter Biden din România, a fost condamnat definitiv.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here