Danemarca exclude ideea dozei a patra și va încheia în primăvară campania de vaccinare

Danemarca a exclus, vineri, posibilitatea de a administra cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19 şi nu va oferi doza „booster” persoanelor cu vârste sub 18 ani, datorită ratei înalte de imunizare a populaţiei, unui pericol mai mic pe care îl presupune varianta Omicron şi stagnării evoluţiei numărului de infectări, relatează EFE, preluată de Agerpres.
Aceste motive au fost deja invocate de autorităţile daneze pentru ridicarea în urmă cu zece zile a tuturor restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, Danemarca devenind astfel prima ţară din Europa care adoptă acest tip de măsuri.
Direcţia Generală a Sănătăţii, care a recomandat însă a patra doză de vaccin anti-COVID pentru persoanele cu boli grave şi celor vulnerabile, consideră că atât cei cu vârste peste 85 de ani, rezidenţii din căminele de vârstnici, cât şi restul populaţiei sunt bine protejaţi datorită dozei de supra-rapel („booster”) şi nu au nevoie în situaţia actuală de o doză suplimentară de vaccin.
Ministerul Sănătăţii, care prevede să încheie programul de vaccinare în primăvara aceasta, recomandă însă vaccinarea tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, contrar celorlalte ţări scandinave şi Germaniei şi ignorând opoziţia unora dintre medici şi a părinţilor danezi.
Deşi programul de vaccinare a copiilor avansează lent, cu un procent mai mic de 50% dintre copii vaccinaţi cu o doză, autorităţile sanitare daneze sunt de părere că vaccinarea minorilor a contribuit la reducerea cazurilor în momentul de vârf al pandemiei.
Danemarca, una dintre ţările cu cele mai mari număre de teste pe cap de locuitor din lume, a raportat săptămâna aceasta, pentru prima oară în 2022, o scădere uşoară a numărului de infectări, care se menţin totuşi la niveluri ridicate, cu o incidenţă săptămânală de 5.061 de cazuri la 100.000 de locuitori.
În total, 80,9% dintre danezi sunt vaccinaţi cu schemă completă, iar 61,3% dintre ei au primit şi cea de-a treia doză („booster”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here