De 20 de ani, o directoare de publicitate din Italia salvează câinii fără adăpost din România

Sara Turetta at Save the Dogs shelter, Cernavoda, 2003, by Francesco Cito
Sara Turetta at Save the Dogs shelter, Cernavoda, 2003, by Francesco Cito

Când o tânără directoare de publicitate, de origine italiană, a văzut imagini cu câini uciși în România, în urmă cu mai bine de 20 de ani, nu și-ar fi putut imagina că va construi un adăpost pentru animale pe un deal din estul României, lăudat pe plan internațional.

Sara Turetta, directoarea de publicitate devenită filantroapă, care a luptat pentru drepturile și demnitatea animalelor abandonate din România încă din 2001, a înființat probabil cel mai bine administrat adăpost de animale din România.

„Footprints of Joy”

Adăpostul întemeiat de ea, „Footprints of Joy”, are în grijă 250 de câini, 60 de măgari, 15 cai și multe pisici, în orașul dunărean Cernavodă, aflat într-o zonă defavorizată, de lângă Marea Neagră. Anul trecut a strâns nu mai puțin de 1,5 milioane de euro de la companii, fundații, parteneri și oameni obișnuiți.

Nu numai că oferă demnitate și o viață bună pentru animalele abandonate, ci, încet, și schimbă vechile mentalități din perioada comunistă, când animalele erau, în mod frecvent, neglijate și abuzate.

Jurnaliştii au vizitat adăpostul în weekend, înainte de lansarea traducerii în limba română a memoriilor ei – „Footprints of Joy”, publicată de Humanitas, principala editură din România.

Provocări

„Ați fost martor la suferința animalelor și le-ați oferit un refugiu”, a spus Vincenzo Tamarindo, prim-secretar la ambasada Italiei. Amintindu-și de provocările fizice, financiare, umane și birocratice pe care le-a întâlnit, ea a numit adăpostul „un miracol”.

Turetta este carismatică și elegantă, chiar și atunci când este îmbrăcată lejer, și este un lider modest. Ea a ajuns pentru prima dată în România după ce a citit o știre despre câinii fără stăpân uciși în București. Dar salvarea câinilor nu a fost singura ei provocare.

S-a lovit de indiferență, necinste și suspiciune cu privire la obiectivele ei chiar și din partea oamenilor cu care lucrase îndeaproape și pe care credea că îi cunoștea bine, o moștenire a epocii comuniste.

Eșecuri

Dar efortul, profesionalismul și dragostea ei pentru animale i-au dat puterea de a trece peste eșecuri și obstacole, și de a vedea astfel devenit realitate adăpostul „Footprints of Joy”.

„Avem multe de învățat despre a face bine”, a spus Lidia Bodea, directoarea generală la editura Humanitas, vorbind, sâmbătă, despre memorii. „Nu putem fi buni cu oamenii și răi cu animalele”.

Pe măsură ce coronavirusul s-a răspândit în întreaga lume în 2020, Turetta, care luminează camera cu zâmbetul ei fermecător și cu ochii strălucitori, și-a folosit timpul liber pentru a-și termina memoriile în italiană înainte de traducerea în română.

Cartea de 247 de pagini descrie cum a venit în România, luptele și biruințele ei până la salvarea câinilor din Ucraina, în acest an, după invadarea Rusiei.

Voluntari

Organizația sa neguvernamentală, „Save the Dogs and other animals”, are 50 de angajați (45 locali și cinci angajați și voluntari din Italia, Elveția, Marea Britanie și Canada).

Cu mulți ani în urmă, parcă într-o altă viață, Turetta, a lucrat ca manager de conturi la Saatchi și Saatchi, din Milano. În 2001, ea a găsit câini fără stăpân care sufereau și literalmente „mureau pe străzi”.

Chiar și atunci când locuia la Milano cu normă întreagă, a lucrat ca voluntar la un adăpost de câini, dar a găsit situația din România mult mai supărătoare.

Salvarea câinilor de la tortură

A decis că trebuie făcut ceva pentru a pune capăt situației în care câinii sunt ținuți în „locuri de tortură mizerabile și uciși după 14 zile”.

În anul următor, Turetta a demisionat și s-a mutat în România, unde a înființat organizația de caritate.

Ajutată de italienii care lucrau la centrala nucleară de la Cernavodă, ea a început să salveze câinii fără stăpân, care pe atunci erau otrăviți.

„Am convins primarul să înceapă un program de prindere, castrare și eliberare a câinilor, și m-am mutat aici pe cont propriu timp de 4 ani, plecând de la zero”, spunea ea într-un interviu pentru Universul.net, în 2020.

„Prinde și omoară”

Un primar a susținut inițiativa, dar alți doi au lansat un program „prinde și omoară” folosind companii private.

Adăpostul se întinde pe mai mult de 7 hectare, pe dealurile Cernavodei. Are o clinică veterinară socială extinsă, unde 1.300 de pisici și câini sunt sterilizați gratuit în fiecare an, iar asistența veterinară este oferită gratuit cazurilor sociale, permițând primul ajutor pentru peste 200 de câini și pisici pe an.

Găsirea unui adăpost

Aproximativ 41.000 de câini și pisici au fost sterilizați gratuit, iar 8.000 au fost relocați la nivel internațional, în special în Suedia și Germania.

„Suntem diferiți de alte organizații pentru protecția animalelor; avem o abordare specială a teritoriilor în care intervenim în proiect”, a spus ea.

„Aceasta este o comunitate defavorizată și ne pasă foarte mult și de oameni. Ajutăm dincolo de misiunea noastră, credem că o societate mai plină de compasiune cuprinde oameni și animale”.

  • Versiunea în limba engleză a textului – AICI

Campanie gratuită de sterilizare a câinilor și pisicilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here