De ce a aruncat Putin un șef FSB în închisoarea Lefortovo? Andrei Soldatov explică devierea de la procedura standard

Sursa: www.ouest-france.fr

Încarcerarea unui asemenea ofițer într-una dintre cele mai cunoscute închisori din Moscova nu este o procedură operațională standard, notează Andrei soldatov, în The Moscow Times.

<< Generalul colonel Serghei Beseda, șeful Serviciului cinci al FSB, este reținut în închisoarea Lefortovo.

Beseda fusese plasat în arest la domiciliu în martie. S-a zvonit că Beseda s-ar fi certat cu Putin – era șeful Serviciului al V-lea al FSB, în mare măsură responsabil de furnizarea de informații despre situația politică din Ucraina și, mai important, de cultivarea sprijinului politic pentru Kremlin, în Ucraina.

FSB a încercat să minimizeze arestarea lui Beseda, prezentând-o ca o simplă interogare a puternicului general. Dar acum am aflat, din sursele mele, că această „simplă interogare” nu l-a salvat pe Beseda de celula închisoarii Lefortovo.

Acesta este un bun indicator al modului în care s-a schimbat relația dintre Putin și dragele sale servicii secrete, în a doua lună de război.

Serviciul al V-lea este singurul departament din Lubianka care a fost creat de Putin când acesta era director al FSB. În 1998, Putin a înființat un mic directorat pentru a supraveghea secțiile regionale însărcinate cu recrutarea cetățenilor străini și a dat directoratului un mandat larg de spionaj în fosta Uniune Sovietică. În 20 de ani, a devenit puternicul Serviciu al V-lea , arma aleasă de Putin pentru a menține fostele țări sovietice pe orbita Rusiei. Și a fost condus de unul dintre cei mai de încredere generali ai lui Putin, de la Lubianka, Serghei Beseda.

Beseda și-a început cariera în Departamentul de Operațiuni de Contrainformații, crema  FSB. Acolo, Beseda a fost promovat în funcția de adjunct al lui Valentin Klimenko, șeful secției însărcinate cu contracararea operațiunilor CIA la Moscova. În mod ironic, Klimenko a fost și unul dintre principalele contacte de legătură pentru stația CIA din Moscova, în anii 1990 și la începutul anilor 2000.

În 2003, micuța direcție creată de Putin a devenit un departament complet, iar atunci am început să-i investighez acțiunile. Noul departament a continuat să funcționeze în fosta Uniune Sovietică, dar a primit și o nouă sarcină sensibilă – să preia rolul unității lui Klimenko, de contact de legătură cu CIA. Beseda, în calitate de fost adjunct al lui Klimenko, a fost transferat în noul departament și pus la conducerea lui.

În realitate, activitatea departamentului, transformat ulterior în Serviciul al V-lea al FSB, nu a fost altceva decât o serie de dezastre diplomatice. Ofițerii lui Beseda au fost prinși în flagrant peste tot, din Abhazia până în Moldova și până în Ucraina, unde însuși Beseda a fost prezent în timpul revoluției de pe Maidan. Dar Putin l-a păstrat pe Beseda în preajmă – până la acest război.

Există mai multe explicații pentru care Putin a decis acum să scape de Beseda. Unii spun că din cauza informațiilor proaste dinaintea războiului. Dar în interiorul FSB, majoritatea surselor par să creadă că motivul ține de eșecul lui de a crea și finanța o opoziție pro-Kremlin față de regimul de la Kiev. În orice caz, acesta este motivul folosit în partea oficială de anchetă, potrivit unor surse.

Dar acele teorii nu pot explica de ce Putin a decis să-l trimită pe Beseda la Lefortovo. Putin avea o mulțime de alte opțiuni. L-ar fi putut concedia pe Beseda, așa cum a făcut cu Roman Gavrilov, adjunctul comandantului Gărzii Naționale. Putin ar fi putut să-l transfere într-o altă agenție, așa cum a făcut cu puternicul general Oleg Siromolotov, în urmă cu câțiva ani, când l-a numit viceministru al afacerilor externe. În schimb, Putin l-a plasat pe Beseda, sub un nume fals, în închisoarea Lefortovo – singura închisoare din țară aflată sub controlul FSB, un loc cu o reputație înfiorătoare din anii 1930 și 1940. Închisoarea încă are un poligon de tragere subteran cu găuri de la gloanțele trase în timpul epurărilor lui Stalin, când această celulă a fost folosită pentru execuții în masă.

Cea mai probabilă explicație este aceea că Serviciul al V-lea al lui Beseda era încă responsabil de menținerea contactelor oficiale cu CIA. Mulți oameni din Moscova și Kremlin s-au întrebat de ce informațiile americane înainte de război fuseseră atât de precise. Acest lucru ar fi putut adânci climatul de paranoia deja existent. Iar când Putin devine paranoic, începe să caute trădători în locurile și instituțiile despre care se știe că au contacte oficiale cu serviciile americane.

Așa a fost cazul în 2016, când Putin a devenit paranoic în legătură cu ceea ce știau serviciile de informații americane despre amestecul agențiilor sale în alegerile din SUA. Pe atunci, Centrul de Securitate Informațională al FSB a fost epurat, iar șeful adjunct al centrului, Serghei Mihailov, care fusese oficial responsabil cu împărtășirea informațiilor cu americanii privind problemele cibernetice, a fost trimis prompt la Lefortovo, sub acuzația de trădare.

În 2022, Putin este din nou într-o dispoziție paranoică și furioasă, iar Serghei Beseda este deja la Lefortovo. >>

MEDUZA & VEDOMOSTI | „Experimentul monstruos” prin care trece filiala din Rusia a lanțului german OBI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here