De ce a fost arestat șamanul anti-Putin? Un indiciu: Patriarhul Chiril

Foto: Aleksandr Gabișev

Aleksandr Gabișev, șamanul siberian care, înhămat la o ricșă, a plecat haihui spre Moscova ca să-l „exorcizeze” pe Vladimir Putin, a fost arestat și ar putea sfârși într-un spital de nebuni. Până aici, pare un clișeu exotic demn de filmele lui Emir Kusturica. Numai că lucrurile nu sunt atât de simple.

Dacă Viorica Dăncilă ar fi declarat într-o conferință de presă că s-a convertit la șamanism și că pleacă să decapiteze balaurul de la Kremlin, atunci da, povestea s-ar fi sfârșit cu previzibila concluzie că premierul are unele probleme ce țin de competența Spitalului 9.

Când vine, însă, vorba de Gabișev, povestea se complică și râsetele de pe fundal nu prea își găsesc locul în varianta de realism brut a cazului.

În Siberia, șamanii nu sunt niște ciudați chercheliți de reverii păgâne, ci au o tradiție adânc înrădăcinată în această zonă semi-sălbatică a Rusiei. Șamanismul este încă o practică larg răspândită în arealul Lacului Baikal și în regiunea Volga Mijlocie. Pe unele teritorii pot fi întâlnite niște construcții precare din lemn denumite „posturi de șaman”. Trecătorii lasă la intrare câte o mică atenție – un coș de răchită cu mâncare, bani, o tăviță cu ceai sau un pachet de țigări. Cine se zgârcește, își abate asupra lui spiritele rele, spun șamanii. Practic, e și asta un fel de „taxă de protecție”.

Cei peste 700.000 de etnici mari (un grup etnic fino-ugric) din Volga Mijlocie sunt, de pildă, adepți ai șamanismului. Există două secte majore șamanice: șamanismul buriat, la est de Lacul Baikal, impregnat de o puternică influență budistă, și șamanismul „rusificat” din vestul Lacului Baikal (cel obținut în urma represiunilor sovietice asupra triburilor indigene). În aceste comunități, șamanul nu este doar un lider spiritual, ci este înzestrat și cu capital politic, poate mobiliza „electoratul” spiritual în diverse situații, cum ar fi un protest.

Din Europa, știrea privind călătoria lui Gabișev s-a văzut ca un „road movie” al unui țăcănit drăgălaș, tipic pentru cocktailul folcloric al Rusiei. Numai că șamanul nostru nu era chiar lipsit de suport prin locurile pe unde trecea. În orășelul Chita, pe ruta transsiberiană, Gabișev a fost întâmpinat de 7.000 de oameni. „Libertate pentru administrațiile locale. Asta este legea! De acum înainte, Putin nu mai are nicio putere asupra voastră. Trăiți liberi!”a strigat Gabișev într-un microfon către mulțime. Pe drum obișnuia să strângă după el cârduri de oameni care se ofereau să-i care ricșa, ciulind urechea la misiunea lui moscovită. Iar în Ulan-Ude, capitala Republicii Buriația (unul dintre polii sărăciei din Rusia), câteva sute de persoane au ieșit în stradă ca să protesteze față de arestarea mai multor susținători ai șamanului.

Dar ăsta este doar vârful de ac. Gabișev este doar o tușă dintr-o frescă.

Să ne întoarcem puțin în 2018. Anul trecut, pentru prima dată, șamanii din Rusia s-au reunit și și-au ales un Șaman Suprem, pe Kara-ool Dopchun-ool, care este și șeful organizației locale religioase a șamanilor din Kyzyl, capitala Republicii Tuva, cerând de asemenea și recunoașterea oficială a șamanismului ca religie. Deci, revendicarea unui cadru juridic. Totodată, s-a format și un Consiliu Unit al Șamanilor din Rusia, alcătuit din nouă membri. Menirea Consiliului? Să unească sub o singură umbrelă reprezentativă șamanii din nordul Rusiei, Buriația, Mongolia, Tuva și Kakasia.

Ei bine, de aici încolo lucrurile devin incomode pentru Kremlin, căci Patriarhul Chiril al Moscovei vede în avântul luat de șamani un cal troian infiltrat în establishment-ul hegemonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. În primul rând, pentru că în siajul Consiliului Unit al Șamanilor au mai intrat și alte secte care aspiră la recunoaștere.  

În plus, odiseea lui Gabișev a coincis cu valul de proteste anti-Putin din Moscova. Alexei Kondaurov, fost general KGB, a explicat că autoritățile erau îngrijorate de traseul șamanului, care trecea prin unele dintre cele mai sărace și izolate comunități ale Rusiei, unde sosea cu un „mesaj clar de insurecție”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here