De ce critică Tăriceanu numirea generalului Ciucă? Amintiți-vă de iunie 2006!

Călin Popescu Tăriceanu a criticat propunerea pentru funcția de ministru al Apărării a generalului Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General. Tăriceanu, care a anunțat deja că va vota guvernul Orban, a spus că numirea unui ofițer activ umbrește angajamentele luate cu privire la controlul civil asupra Armatei.

„Cu tot respectul pentru haina militară, dar a pune în funcția de ministru al Apărării un militar activ, ba chiar șeful oștirii, mi se pare o greșeală. Niciodată, de un sfert de secol încoace, la conducerea politică a armatei nu s-a mai numit un cadru activ. Să ne amintim că marele politolog britanic Samuel Finer avertiza acum decenii bune că implicarea militarilor în politică se produce atunci când instituţiile politice civile se dovedesc incapabile. Nu cred că ne aflăm într-o asemenea situație și nu cred că e bine să se dea public asemenea mesaje” i-a transmis Tăriceanu fostului lui coleg de partid, Ludovic Orban.

Reacția lui Tăriceanu nu este surprinzătoare. Deși acesta invocă faptul că generalul Ciucă nu este civil, frustrarea liderului ALDE vine din altă parte. Este bine știut că generalul Ciucă este considerat un partener de încredere de către Statele Unite ale Americii, în timp ce Tăriceanu s-a remarcat de-a lungul timpului prin pozițiile sale strident anti-americane. Cel mai elocvent episod rămâne cererea intempestivă a lui Tăriceanu, din iunie 2006, când era premier, de retragere a trupelor române din Irak. Gestul său a generat o criză în relația România – SUA, având în vedere că nu a informat în prealabil și nici nu s-a consultat cu aliații înainte de a anunța public decizia de retragere.

Citiți și EXCLUSIV Propaganda rusă, desant într-un hotel din București: Armata Roșie a adus pacea în România

Nu doar numirea generalului Ciucă l-a dezamăgit pe Călin Popescu-Tăriceanu, ci și numărul mic de femei din cabinetul propus de Ludovic Orban . Fostul premier crede că aceste este unul dintre punctele slabe al guvernului PNL, lipsa unei reprezentări proporționale dintre bărbați și femei.

„Dar nu pot să nu remarc, în primul rând, numărul scăzut al doamnelor în acest Cabinet. Spre deosebire de ultimele guverne, acesta, cu doar trei, are probabil cel mai scăzut număr de femei. Cred că reprezentarea în instituțiile de conducere ale statului ar trebui să încurajeze prezența femeilor, să devină o constantă, respectând pe cât de mult se poate proporția dintre femei și bărbați. Nu sunt adeptul discriminării pozitive, nu susțin înființarea de portofolii special pentru femei, dar cred că reprezentarea lor proporțională trebuie încurajată.” a scris liderul ALDE pe Facebook.

ALDE a fost unul dintre primele partide care au anunțat că vor sprijini guvernul PNL.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here