Drone militare chinezești, în curând la granița de vest a României

Armata Serbiei va primi în următoarele luni drone militare și înarmate, fabricate în China. Este pentru prima oară când aparate de zbor fără pilot chinezești sunt cumpărate de o țară europeană.

Serbia va primi nouă drone Chengdu Pterodactyl-1 în următoarele șase luni și există posibilitatea la Belgradul să comande alte 15 exemplare, a scris ziarul american Stars and Stripes, aflat sub egida Pentagonului.

„Aceasta tranzacție va întări armata Serbiei, care va avea capabilități pe care nu le-a avut până acum” a spus ministrul Apărării de la Belgrad, Aleksandar Vulin, potrivit sursei citate.

Acesta este cel mai mare export de arme către Europa pe care China l-a făcut în ultimele decenii. De asemenea, marchează intrarea Beijingului pe o piață dominată mai ales de producători europeni și americani de armament.

China a devenit, în ultimii ani, foarte implicată în economia Serbiei, dar și a altor țări din Europa de Sud-Est. Beijingul a utilizat strategia Belt and Road, cunoscută și ca Noul Drum al Mătăsii, să investească mulți bani în proiecte de infrastructură precum drumuri, căi ferate și porturi. Aceste mișcări în apropierea NATO sau chiar pe teritoriul unor țări NATO, au provocat îngrijorări în Statele Unite.

Dronele Chengdu Pterodactyl-1 arată foarte similar cu dronele americane MQ-9 Reaper și MQ-1 Predator. Pot fi folosite în misiuni de cercetare, pot identifica ținte ziua și noaptea și pot lovi obiective cu rachete și bombe ghidate prin laser.

Aceste aparate de zbor chinezești au mai fost cumpărate de țări precum Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Pakistan, printre altele. De asemenea, au fost folosite în luptă, pentru bombarbarea teroriștilor ISIS în Libia și peninsula Sinai, a concluzionat Stars and Stripes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here