De ce firmele israeliene ar avea de pierdut în Ucraina, în caz de război

Peter Kolomiets, specialist în IT,  israelian vorbitor de limbă rusă care locuiește în prezent în Harkov, Ucraina, este îngrijorat. În ultimele zile, oamenii din orașul de graniță din estul țării s-au aprovizionat cu conserve, hârtie igienică, iar unii plănuiesc să fugă spre vest, spre Kiev, sau Polonia, sau chiar în Asia de Est. „Când vezi la televizor, 100.000 de soldați ruși în masă la graniță, la 30 de minute distanță de tine, este foarte stresant”, a declarat el pentru „Globes”, relatează Jerusalem Post.

Kolomiets a spus că locuitorii din Harkov sunt împărțiți între rezidenți îngrijorați și oameni de afaceri și antreprenori în tehnologie care sunt siguri că totul este doar un exercițiu de forță al rușilor. Harkov se află la 42 de kilometri de granița cu Rusia, dar, conform lui Kolomeits, viața se desfășoară ca de obicei, iar restaurantele și barurile sunt în continuare pline noaptea.

Compania de software a lui Kolomiets, IdeaSoft, deservește companiile israeliene, iar el este dornic să transmită mesajul „ca de obicei”, pentru a-și calma atât angajații, cât și clienții. În calitate de fost ofițer în unitatea de comando Dudevan a IDF (Forțele Armate ale Israelului -n.r.), el spune că înțelege comportamentul militar. Rușii nu ar dori să invadeze zonele puternic populate, unde ar suferi pierderi majore, așa cum li s-a întâmplat anterior în Georgia.

În ultimii ani, Ucraina a devenit un soi de proxy pentru sectorul tehnologic al Israelului, deoarece companiile se luptă să angajeze personal. Nu există cifre oficiale, dar VP-ul gigantului de outsourcing IT Ciklum, Eran Cohen, care a lucrat cu companii israeliene în Ucraina în ultimii 10 ani, estimează că există 15.000-17.000 de angajați acolo care deservesc companiile israeliene. Acest lucru face din Ucraina un factor critic în creșterea Israelului ca națiune unicorn.

*Mii de angajați în pericol

Acești angajați se împart în mai multe categorii: cei care lucrează pentru marile companii de outsourcing precum Ciklum, Aman Group și Globalogic, care deservesc companii israeliene; lucrători angajați direct de companii israeliene precum Playtika, Plarium, Wix și MoonActive; și tot ce se află între ele, inclusiv freelanceri sau cei angajați de sute de companii locale de externalizare. Aproximativ 5.000 de ucraineni sunt angajați direct de companii israeliene, conform estimărilor, numai compania de software pentru jocuri Playtika având 1.000 de angajați în Ucraina.

În Ucraina se înțelege că acești 17.000 de angajați ai companiilor israeliene sunt în pericol, deși se face o distincție între orașe precum Harkov, Mariupol și Dnipro, care ar fi probabil în calea oricărei potențiale invazii ruse, și orașe mai apropiate de Polonia și Belarus sau care se învecinează cu Kiev, Odesa și Lvov și, deci, sunt considerate mai sigure.

O analiză realizată de „Globes” pe LinkedIn a constatat că multe companii israeliene se află în regiunea estică mai periculoasă, inclusiv compania de software de jocuri Plarium, care are 816 dezvoltatori care locuiesc în Harkov. Alte companii israeliene cu centre de dezvoltare în orașele din estul Ucrainei sunt Playtika, Wix și Fiverr.

Compania britanică de outsourcing Ciklum, care are 900 de angajați în Dnipro și Harhov, și-a alcătuit un plan detaliat pentru a răspunde oricărei crize. Cohen, care este responsabil pentru operațiunile Ciklum cu companiile israeliene, a declarat: „Am evaluat situația și am trasat patru scenarii de invazii diferite și am ajuns la concluzia că o invazie în est este cea mai probabilă posibilitate. Avem planuri pentru continuitatea afacerii și într-o situație de urgență, vom evacua muncitorii într-un birou din Gdansk în Polonia. Echipa noastră de continuitate a afacerii, care este responsabilă de subiect la nivel corporativ, a fost echipată cu telefoane prin satelit.”

Peter Kolomiets, care gestionează proiecte în Ucraina pentru grupul israelian Aman, a pregătit, de asemenea, un plan care include asistență în evacuarea lucrătorilor și a familiilor acestora la Kiev, finanțare pentru cazare la hotel și provizii de hrană aduse din timp, precum și asistență cu reprezentanții UE în evacuare și cu lucrători din Polonia, dacă este necesar, și cumpărând telefoane prin satelit. „Am văzut că închiderea internetului este ceva pe care rușii l-au făcut în mod repetat”, a spus Kolomiets.

Verbit, un unicorn israelian cu 30 de angajați în Ucraina, a pregătit și un plan de continuitate a afacerii, care include asistență în evacuarea angajaților în Polonia, Marea Britanie și Israel și pregătirea angajaților pentru lucrul la distanță și plata salariilor în cazul în care sistemul bancar în Ucraina este închis și economia perturbată.
Verbit VP HR Dikla Edlis a spus: „Când întrebați angajații despre situație, aceștia răspund de obicei disprețuitor. Cu toate acestea, suntem în contact permanent cu angajații și oricine le cere asistență, pentru familiile lor sau ajutor pentru a se muta în alt oraș sau țară, o primește de la noi.”

*În Ucraina este mult mai ușor să angajezi

Companiile de tehnologie israeliene au fost active în Ucraina încă de la începutul erei internetului. Dar în ultimul an, apetitul companiilor israeliene de a angaja lucrători din Europa de Est a crescut în Serbia, Bulgaria, Belarus, Polonia și, mai ales în Ucraina.

„Covid a acutizat înțelegerea că nu există nicio diferență între un angajat care lucrează de acasă în Tel Aviv sau care stă în Ucraina”, a explicat Alon Ben-Nun, director de divizie globală de înaltă tehnologie al Aman Group. „În plus, angajarea de lucrători talentați în Israel este dificilă cu creșterea unicornilor și a capitalului care curge în industria locală. Companiile au nevoie de mai mulți angajați și nu îi primesc, așa că trebuie să găsească o soluție. Dacă în trecut, angajarea de buni angajați israelieni le-au luat două până la trei luni, acum poate dura opt până la nouă luni”.

Cofondatorul Chipmaker proteanTecs și vicepreședintele dezvoltării software Yuval Bonen a declarat că în ultimele șase luni compania și-a mărit centrul de dezvoltare din Ucraina la 50 de angajați. „Trebuia să angajăm lucrători talentați și, după ce am deschis centre de dezvoltare în Haifa și Tel Aviv, am înțeles că pentru a continua să creștem trebuie să facem ceva peste Ocean. În Israel, din fiecare 100 de CV-uri pe care le-am primit, am angajat poate cinci. În Ucraina am primit candidați excelenți și aproape toți cei pe care am ales să îi intervievăm au fost în cele din urmă angajați pentru muncă.”

Noa Menko, VP HR al Blend, care oferă servicii de traducere și conținut, care are 45 de angajați în Kiev și Lvov, continuă să angajeze lucrători, în ciuda situației. „Dacă în urmă cu un an, angajatorii puteau angaja muncitori cu salarii mici, pe parcursul anului trecut nu sunt puțini angajații din țară care și-au dublat și chiar triplat salariul. Deși există un decalaj de 40% între salariul mediu al programatorilor din Ucraina și omologii lor israelieni, și acolo a crescut apetitul. Sunt multe companii americane și israeliene care vin și cererile salariale au crescut”.

Creșterea salariilor nu a descurajat companiile israeliene să ocolească companiile de externalizare și să își înființeze propriul centru de dezvoltare în Ucraina. Atât Sisense, cât și MoonActive și-au cumpărat centrele de dezvoltare de la Ciklom. WalkMe, care lucra și cu o companie de outsourcing, a decis să-și consolideze prezența directă în Ucraina. Inginerul WalkMe EVP, Ofer Karp, a spus: „Astăzi sunteți în competiție cu unicornii care au deschis centre în Ucraina. Ceea ce este special la programatorii ucraineni este că sunt asemănători israelienilor – dați-le o sarcină și ei o îndeplinesc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here