VIDEO | De ce sunt tancurile Leopard 2 cele mai potrivite pentru Ucraina

Sursa: www.1zoom.me

Este mai ușor de manevrat tancul german Leopard 2 decât modelul american Abrams și este disponibil din belșug în Europa, notează The Economist

<< Uneori, răbdarea este răsplătită. Pe 25 ianuarie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat trimiterea în Ucraina a 14 tancuri Leopard 2 și permisiunea ca aliați precum Polonia să le reexporte pe ale lor. Decizia vine după luni de dispute. Scholz dorea ca America să fie de acord să trimită în Ucraina modelul M1 Abrams, un alt tip de tanc de luptă principal (MBT), înainte ca el să aprobe livrarea de tancuri Leopard. A obținut ce și-a dorit: la câteva ore după anunțul lui Scholz, America a spus că va dona Ucrainei 31 de Abrams. Marea Britanie a promis deja 14 tancuri Challenger 2. Totuși, Ucraina își dorea cu adevărat tancurile Leopard 2, de fabricație germană. Ce le face atât de speciale?

De la intrarea în sedrviciu, în 1979, Leopard 2 și-a câștigat reputația de a fi unul dintre cele mai bune MBT-uri din lume. Mai multe țări europene, inclusiv Finlanda și Polonia, au un număr mare de tancuri de acest fel, deși unele sunt păstrate în depozit. Potrivit International Institute for Strategic Studies (IISS), are peste 300. Nu toate tancurile Leopard sunt identice; tancul a fost modernizat de mai multe ori. Germania spune că va trimite modelul 2A6, unul relativ recent; alte țări vor trimite probabil modele mai vechi, precum 2A4.

Chiar și așa, toate aceste modele sunt superioare tancurilor din epoca sovietică pe care Rusia le folosește pe câmpul de luptă, cum ar fi T-72 și T-90. Aceste din urmă tancuri nu au același nivel de stabilizare precum cele occidentale, potrivit Royal United Services Institute, adică sunt mai puțin capabile să tragă cu precizie, în mișcare. Tancurile precum T-72 nu au uși de urgență între echipaj și depozitul de muniție, în caz de explozie. Asta le permite să fie operate de trei oameni în loc de patru, cât este standardul occidental. Dar înseamnă, loviturile venite de sus au mai multe șanse să provoace explozii catastrofale.

Aspect crucial pentru înfometata de tancuri Ucraină, Leopard 2 prezintă avantaje și față de omologii săi occidentali. Potrivit unei analize Janes, Leopard 2A4 cântărește aproximativ 55 de tone. Leopard 2A6 are aproape 58 de tone. Ambele modele au o viteză maximă de 72 km/h (45 mph), ceea ce le face mai rapide decât Abrams (68 km/h) și Challenger 2 (56 km/h). Iar autonomia ambelor modele Leopard 2 este de 550 km. Este aceeași cu cea a omologului lor britanic, Challenger, și superioară celei a lui Abrams (426 km).

Leopard 2 are și puncte slabe. La sfârșitul anului 2016, cel puțin opt Leopard 2A4 au fost distruse în timpul unei operațiuni turce împotriva Statul Islamic, în Siria. Insurgenții au vizat punctele slabe ale blindajului din spate și din lateral al tancurilor. Și Abrams are o putere de foc mai mare. Ambele tancuri, german și american, se laudă cu un tun cu țeavă netedă de 120 mm, montat pe turelă, ca armă principală. Dar Abrams are trei mitraliere suplimentare, în comparație cu cele două ale lui Leopard 2. De asemenea, americanii folosesc uraniu în cantități mici pentru a-și întări obuzele, îmbunătățind capacitatea Abrams de a penetra blindajul.

Dar deficiențele tancului german sunt rezolvate treptat. Versiunile mai noi ale Leopard 2, de exemplu, au armură întărită pe turelă. Leopard 2A6 are, de asemenea, un tun mai lung de 120 mm cu țeava netedă decât predecesorii săi, ceea ce îmbunătățește puterea de penetrare a tancului. Dar chiar și modelele mai vechi au avantaje clare pentru utilizare în Ucraina. În timp ce Abrams funcționează cu un motor cu turbină pe care americanii îl umplu cu combustibil pentru avioane, Leopard folosește motorină, care este mai ușor disponibilă. De asemenea, există aproximativ 2.000 de tancuri Leopard în Europa. Acest lucru face ca tancurile să fie mai ușor de exportat în Ucraina și facilitează aprovizionarea cu piese de schimb.

După decizia Germaniei, aliații săi urmăresc acum să doneze Ucrainei două batalioane de Leopard 2, însumând aproximativ 80 de tancuri. Dar antrenamentul este de asemenea crucial, deoarece tancurile trebuie integrate cu alte sisteme. Germania spune că va începe în curând să-i antreneze pe ucraineni pe tancurile Leopard, în timp ce America desfășoară deja exerciții de arme combinate pentru forțele ucrainene, care reunesc diferiți specialiști. Astfel de eforturi vor fi esențiale pentru a asigura de faptul că semnificația deciziei lui Scholz nu este doar simbolică. >>

Ce înseamnă tancurile germane și americane? Ne lămurește cazul HIMARS. Ce ar urma

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here