De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, expoziţia World Press Photo se poate vizita în pieţele publice din Bucureşti, Cluj şi Timişoara

Expoziţia internaţională anuală World Press Photo, care face înconjurul lumii, fiind expusă în peste 70 de oraşe din 30 de ţări, se va putea vizita în piaţa Universităţii din Bucureşti, dar şi în Cluj şi Timişoara, în perioada 1 mai – 4 iunie, transmite News.ro.

Cele 122 de fotografii surprind evenimente importante din întreaga lume: de la marile incendii din Grecia şi maşinăria de fake news din Macedonia, până la defrişările din pădurea Amazoniană şi protestele violente din Sudan.

„Într-o lume în care ştirile false se răspândesc cu o viteză uluitoare, credem că această expoziţie este mai necesară ca oricând. World Press Photo are puterea de a conecta societatea la poveştile globale care contează, prin intermediul imaginilor de înaltă calitate, care prezintă realitatea justă, aşa cum este ea. Criza climatică, drepturile civile, accesul la educaţie – indiferent de subiectul surprins, vrem ca poveştile prezentate să-i facă pe oameni să se oprească, să simtă, să gândească şi să acţioneze”, a declarat Cristian Movilă, fondatorul fundaţiei Eidos şi reprezentantul World Press Photo în România.

Actriţa Ada Galeş şi jurnalistul George Popescu s-au alăturat expoziţiei narând în limba română turul audio prin intermediul căruia vizitatorii vor putea asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii. Printre fotografiile expuse se vor regăsi şi lucrările celor patru câştigători globali:

Premiul „fotografia anului”: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times
Premiul „articolul anului”: Saving Forests with Fire de Matthew Abbott, Australia, pentru National Geographic/ Panos Pictures
Premiul pentru proiecte pe termen lung: Amazonian Dystopia de Lalo de Almeida, Brazil, pentru Folha de São Paulo/ Panos Pictures
Premiul pentru proiect multimedia: Blood is a Seed de Isadora Romero, Ecuador

Timp de 35 de zile, 24 de ore din 24, fotografiile vor fi expuse simultan în Bucureşti, Cluj şi Timişoara (1/3/4 mai – 4 iunie), în Braşov, Sibiu şi Constanţa (10 iunie -14 iulie) şi în Iaşi şi Oradea (22 iulie – 25 august). Detaliile fiecărui eveniment vor fi publicate pe pagina de Facebook a expoziţiei.

Expoziţia World Press Photo este adusă în România de Fundaţia Eidos. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Capitalei prin Arcub şi finanţat de Ministerul Culturii. Proiectul este realizat în parteneriat cu Fundaţia Superbet şi comunicat de Radio România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here