ACTUALIZAT. Replica MAE român la acuzațiile MAE rus privind participarea unei delegații la o reuniune internațională

Maria Zaharova

ACTUALIZARE.Decizia autorităţilor române competente, bazată inclusiv pe considerente ce ţin de securitatea naţională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnalişti ai Russia Today, care au fost abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media”, se arată într-un comunicat al MAE român, de sâmbătă.

Ministerul român răspunde astfel comentariului purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse cu privire la revocarea de către Ambasada României la Moscova a vizelor acordate unor persoane desemnate de Federaţia Rusă ca delegaţi oficiali ai săi la Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU), ce se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie.

Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea şi interesele de reprezentare ale Federaţiei Ruse la Conferinţa ITU de la Bucureşti, acuzaţia părţii ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea şanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziţie de conducere în cadrul organizaţiei fiind complet absurdă şi vădit nefondată„, punctează reprezentanţii MAE român.


România a încălcat grav Carta și convenția Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), anulând vizele membrilor delegației ruse de a participa la conferința de la București, a declarat, vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, citată de Lenta.ru.

Ambasada României la Moscova a justificat demersul menționând „o amenințare la adresa securității naționale”. „Este clar că Bucureștiul încearcă să prevină concurența loială. Execută un ordin politic de la Washington, promovat de directorul Biroului de Dezvoltare al ITU, Doreen Bogdan-Martin. Americanca este cunoscută pentru utilizarea nerușinată a resurselor administrative pentru a-și promova candidatura”, a spus Zaharova.

Autoritățile americane abuzează de poziția lor de țară gazdă a sediului ONU, manipulând eliberarea vizelor de intrare pentru reprezentanții oficiali ai Rusia, demonstrând în mod deschis nerespectarea documentelor juridice internaționale, a mai subliniat Zaharova. Scopul unei astfel de competiții neloiale este împiedicarea alegerea candidatului rus, Rașid Ismailov, mai arată aceasta.

Washingtonul și Bucureștiul intenționează să asigure condițiile pentru victoria candidatului american, care va promova instalațiile occidentale din UIT în detrimentul utilizatorilor din restul lumii, a conchis politicianul.

Conferința UIT este programată în perioada 26 septembrie-14 octombrie.

Anterior, Zaharova acuzase țările occidentale de inacțiune împotriva regimului de la Kiev din cauza riscului unei catastrofe nucleare. Potrivit diplomatului, statele occidentale „promovează subiectul unei catastrofe nucleare în sens anti-rus, încercând să impună ceva ce nu există”.

Context

Miercuri, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat mobilizarea parțială a populației pentru războiul din Ucraina, escaladând astfel conflictul. Țara se află sub sancțiuni occidentale pe multiple paliere, ca răspuns la războiul și atrocitățile comise în statul vecin. De-a lungul timpului, sancțiunile au vizat inclusiv oficiali ai regimului de la Moscova, deopotrivă pe linia averilor deținute și a vizelor de călătorie. România nu este prima țară care acționează în acest sens.

SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here