SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

Sursa: Serghei Bobîlev / TASS
  • Administrația prezidențială (AP) a Rusiei nu înțelege „ce să facă mai departe” după ce referendumurile privind aderarea la Federația Rusă a autoproclamatelor LPR și DPR, precum și a teritoriilor ucrainene ocupate au fost „amânate pe termen nelimitat” din cauza contraofensivei reușite a trupelor ucrainene, notează Meduza. (AICI)

  • În ultimele luni, reprezentanți ai Grupului Wagner, o companie militară privată de notorietate, finanțată de oligarhul conectat la Kremlin, Evgheni Prigojin, au vizitat cel puțin 20 de închisori din toată Rusia, în cadrul unei campanii de recrutare a deținuților pentru trimitere la luptă, în Ucraina. Pe 15 septembrie, jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, de la Censor.net, a postat un videoclip cu interviul luat unui bărbat pe nume Evgheni Nujin. Meduza rezumă povestea lui Nujin. (AICI)

  • La începutul lunii septembrie, deputații districtului municipal „Smolninskoe, din Sankt Petersburg, s-au adresat Dumei de Stat cu o propunere de demitere a lui Vladimir Putin. Pe lângă asta, îl acuză pe președintele rus de trădare pentru războiul declanșat din Ucraina, notează Meduza. (AICI)

  • Șeful Republicii Populare Lugansk, Leonid Pasecinik, a semnat legea privind organizarea unui referendum de aderare la Rusia, a declarat Denis Miroșnicenko, președintele Consiliului Popular al Republicii, potrivit Kommersant. La fel, autoproclamata Republică Donețk a decis ca același tip de referendum să aibă loc în aceeași perioadă, potrivit TASS și Kommersant. (AICI)

  • Mișcarea Vesna a făcut, miercuri, apel la un protest al rușilor împotriva mobilizării anunțate de președintele Vladimir Putin. Activiștii le-au propus cetățenilor să se strângă la ora 19:00, pe 21 septembrie, în centrele orașelor lor, transmite Meduza. (AICI)

  • Pe 21 septembrie, după anunțul mobilizării parțiale făcut de Vladimir Putin, în toată Rusia au avut loc proteste împotriva războiului din Ucraina și a recrutării forțate. În majoritatea regiunilor, au fost reținuți protestatari, notează Meduza, care adaugă faptul că OVD-Info are date despre plasarea în detenție a peste 1.400. (AICI)

  • Mediul de afaceri din Rusia a început pregătirile pentru o posibilă mobilizare a angajaților, notează Kommersant. Potrivit sursei citate, în multe companii se fac liste corespunzătoare. (AICI)

  • Al șaptelea paragraf al decretului de mobilizare, secretizat de Kremlin, permite Ministerului Apărării să convoace un milion de oameni, dezvăluie Novaia Gazeta.Europa, citând o sursă din administrația prezidențială de la Moscova. (AICI)

DOCUMENTE | Agenții FSB de la frontieră au început să interzică părăsirea țării, la cererea birourilor militare de recrutare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here