Demonstranți din Irak, uciși de grenadele cu lacrimogene folosite de polițiști. Proiectilele au perforat cranii

Cinci manifestanţi au fost ucişi la Bagdad de grenade lacrimogene cu potenţial letal şi care ”nu au mai fost folosite înainte”, a anunţat joi Amnesty International. Organizația a cerut autorităţilor irakiene să înceteze utilizarea acestor proiectile de 10 ori mai grele decât grenadele lacrimogene folosite în mod obişnuit, a relatat AFP, citată de Agerpres.

De când au fost reluate manifestaţiile care cer ”căderea regimului”, în urmă cu o săptămână, Piaţa Tahrir din Bagdad, epicentrul mişcării de protest, este scufundată zi şi noapte într-un nor de gaze lacrimogene.

În cinci zile, potrivit Amnesty, cel puţin cinci manifestanţi au fost ucişi de aceste grenade cu potenţial letal folosite de forţele de ordine.

Aceste grenade, de provenienţă sârbă şi bulgară, ”nu au mai fost văzute până acum”, afirmă ONG-ul, care apreciază că ”ele sunt destinate să ucidă şi nu să-i împrăştie” pe manifestanţi.

sursa: Amnesty International

Imaginile filmate de militanţi arată bărbaţi căzuţi la pământ, cu craniul fracturat din care iese fum. Analize de imagistică medicală autentificate de Amnesty arată grenade încastrate cu totul în craniile unor protestatari ucişi.

„Toate dovezi indică faptul că forțele de ordine irakiene folosesc aceste grenade de nivel militar împotriva demonstranților din Bagdad și țintesc intenționat către cap și corp de la distanță foarte mică. Asta a avut rezultate catastrofale, în mai multe cazuri canistrele au intrat prin craniul victimelor, ceea ce a provocat răni oribile și moarte după ce grenadele au rămas blocate în cap” a scris Amnesty International.

Grenadele cu gaze lacrimogene folosite de obicei de poliţie în întreaga lume ”cântăresc între 25 şi 50 de grame”, conform Amnesty, dar cele utilizate la Bagdad ”cântăresc între 220 şi 250 de grame” şi puterea lor este de zece ori mai mare atunci când sunt aruncate. Potrivit Amnesty, acestea seamănă cu cele militare ofensive.

Un doctor din Bagdad a declarat că a văzut ”pentru prima dată” răni cauzate de acest tip de grenade, a scris Agerpres.

Toate armele mai puțin letale (less lethal) pot să ucidă dacă nu sunt folosite corect, dar experții întrebați de Amnesty au spus că nu au văzut în viața lor un număr de victime atât de mare ca in cazul grenadelor cu gaze lacrimogene folosite în Irak.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here