Deschiderea unei filiale a ambasadei Cehiei la Ierusalim, condamnată de palestinieni şi de Liga Arabă

Autoritatea Palestiniană şi Liga Arabă au condamnat sâmbătă deschiderea de către Republica Cehă a unui birou diplomatic la Ierusalim, spunând că este o încălcare a dreptului internaţional, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Praga a deschis joi la Ierusalim o filială a ambasadei sale din Israel, care se află la Tel Aviv. La inaugurare a participat prim-ministrul ceh, Andrej Babis.

Evenimentul a avut loc la două săptămâni după ce Israelul a trimis 5.000 de doze de vaccin Moderna anti-COVID-19 în Republica Cehă în cadrul unui program de „diplomaţie a vaccinului” care ulterior a fost supus unui control juridic şi a fost îngheţat.

Ministerul de externe palestinian a numit acţiunea întreprinsă de Praga „un atac flagrant asupra poporului palestinian şi a drepturilor acestuia, o încălcare flagrantă a dreptului internaţional” şi a spus că ar dăuna perspectivelor de pace.

La Cairo, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a spus într-un comunicat: „Statutul juridic al Ierusalimului va fi afectat de decizia unei ţări sau a alteia de a deschide birouri de reprezentare. Ierusalimul de Est este un teritoriu ocupat, conform dreptului internaţional”.

Statutul Ierusalimului este una dintre cele mai spinoase probleme din conflictul israeliano-palestinian de mai multe decenii. Israelul a anexat partea de est a oraşului printr-o acţiune nerecunoscută la nivel internaţional şi consideră că tot Ierusalimul este capitala sa, scrie Reuters.

Palestinienii se străduiesc să facă Ierusalimul de Est, capturat de Israel împreună cu Cisiordania şi Gaza în timpul Războiului din Orientul Mijlociu din 1967, capitala unui viitor stat independent.

Vorbind alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu joi, Babis a spus că Praga este un „partener strategic” al Israelului, amintind că, după 1948, Cehoslovacia a ajutat ţara să-şi menţină noua independenţă livrând avioane de luptă.

La ceremonia de inaugurare, Babis a spus că aceasta „reprezintă o altă etapă importantă în cooperarea noastră, dovedind că vedem importanţa acestui mare oraş”.

Doar două ţări au ambasade pline la Ierusalim: Statele Unite – după ce fostul preşedinte american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului – şi Guatemala.

Republica Cehă este unul dintre cei mai puternici susţinători ai Israelului în Uniunea Europeană.

Deşi susţine oficial o soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian, Cehia a fost numită luna trecută într-o decizie preliminară a Curţii Penale Internaţionale ca una dintre ţările care susţin argumentul Israelului potrivit căruia instanţa nu ar trebui să ancheteze crimele de război din teritoriile palestiniene.

Babis a declarat joi că ţara sa a considerat drept ”nefericită” decizia CPI de a deschide o anchetă, adăugând: „Deşi respectăm independenţa Curţii, Republica Cehă nu consideră Palestina un stat, prin urmare instanţa nu are jurisdicţie asupra acesteia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here