Descoperire arheologică rară la Cluj: Un sarcofag roman intact găsit în timpul lucrărilor de modernizare a unui bulevard

Un sarcofag intact, în care au fost găsite osemintele unui adolescent, a fost descoperit în timpul unor lucrări de modernizare a unui bulevard din Cluj-Napoca. Cercetătorii de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei spun că sarcofagele intacte sunt foarte rare, iar adolescentul care a fost înmormântat era copilul unei persoane importante.
Sarcofagul a fost descoperit pe 18 mai în timpul lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie, mai exact în timpul săpării unei gropi pentru montarea unui stâlp, la sud de Clinica Stanca, potrivit reprezentanților Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
Potrivit acestora, sarcofagul de copil aparține necropolei de est a orașului roman.

Descoperirea a fost făcută doi cercetători de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, Adrian Ursuțiu și Nica Ciubotaru, masterandă la Facultatea de Istorie din cadrul UBB. Aceștia au anunțat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, care a preluat sarcofagul.

Descoperire rară

Descoperirea este una rară din două motive principale”, spun reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, o dată pentru că ”sarcofagele sunt piese rare oricum”, iar ”sarcofagele intacte sunt și mai rare”.
”1. Sarcofagele sunt piese rare oricum. Acest sarcofag este chiar din piatră locală. În sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de față, avem de-a face cu copilul unei persoane importante.
2. Sarcofagele intacte sunt și mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană.
Sarcofagul intact descoperit aici a stârnit astfel curiozitatea tuturor”, au spus cercetătorii.
În data de 7 iunie, o comisie de specialiști s-a întrunit pentru a desface sarcofagul, iar înăuntru s-au descoperit osemintele unui adolescent, după cum s-a putut constata la o primă vedere, spun experții.
După deschiderea sarcofagului, materialul din interior a plecat spre cercetare. Singurul material arheologic descoperit, în afară de scheletul propriu-zis, a fost o monedă. Urmează să fie determinată cronologia și alte detalii legate de mormânt cu ajutorul monedei, dar și al altor analize”, au încheiat aceștia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here