Descoperirea mileniului: Cercetătorii pot prezice cutremurele mari cu o precizie de 80%, cu 48 de ore înainte de producere

Studiind schimbările din ionosfera Pământului, o echipă de cercetare israeliană a descoperit o metodă de a prezice cutremure cu 48 de ore înainte, cu o precizie de 80%, scrie Jerusalem Post.

Cercetătorii israelieni au descoperit o metodă de a prezice cutremure, cu 48 de ore înainte de producerea acestora, cu o precizie de 80%, așa cum este detaliat într-un studiu publicat în revista științifică Remote Sensing, în luna mai.

Studiind schimbările din ionosfera Pământului (partea superioară a atmosferei, caracterizată de o ionizare produsă de radiația solară – n.r.), Universitatea Ariel și Centrul pentru Cercetare și Dezvoltare Branch de Est a reușit să evalueze potențialii precursori ai mai multor cutremure majore care au avut loc în ultimii 20 de ani.

Cercetătorii au definit cutremure majore ca fiind cele care depășesc magnitudinea (energia eliberată – n.r.) 6.

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică denumită ”mașină vector suport”, care folosește învățarea automată, ce a fost aplicată datelor privind electronii din ionosferă de pe hărțile GPS.

Experții israelieni susțin că metoda lor poate prezice producerea cutremurelor cu 48 de ore înainte, cu o precizie de 80%. Ei au studiat schimbările care au loc în ionosfera Pământului, reușind să evalueze potențialii precursori ai mai multor cutremure majore, care au avut loc în ultimii 20 de ani.

Mai mult, cercetătorii au reușit să prezică cu exactitate când nu va avea loc un cutremur într-o regiune specificată, cu o precizie de 85,7%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here