Deși numărul de cazuri noi scade, numărul morților de coronavirus crește. Noul bilanț

Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus a depăşit miercuri 1.100 de morţi, în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că se teme de o „ameninţare foarte gravă” pentru planetă, chiar dacă numărul zilnic de infectări noi scade, informează AFP, potrivit Agerpres.

Până în prezent, 99,9% din decesele înregistrate în lume au fost identificate în China continentală, unde maladia a apărut în luna decembrie în oraşul Wuhan (centru).

Virusul, denumit acum oficial de către OMS „Covid-19” – nu „2019-nCoV”, numele adoptat provizoriu – a făcut până în prezent 1.113 de morţi şi a infectat 44.653 de persoane în China continentală, potrivit autorităţilor sanitare chineze.

Cu toate acestea, numărul de cazuri noi raportate zilnic a scăzut miercuri (2.015), comparativ cu marţi (2.478) şi luni (3.062), potrivit Comisiei Naţionale pentru Sănătate.

De asemenea, şi numărul de decese noi (97) a înregistrat primul declin zilnic din 2 februarie, după ce Beijingul raportase 108 morţi cu o zi înainte.

Ce s-ar putea întâmpla până la jumătatea sau finele lunii februarie

Zhong Nanshan, un cunoscut om de ştiinţă chinez, considerat un veteran al luptei împotriva virusului SRAS în această ţară (2002-2003), a estimat că epidemia ar trebui să cunoască un vârf „până la jumătatea sau la sfârşitul lunii februarie”.

În afara Chinei continentale, virusul a dus până acum la moartea a doar două persoane, una din Filipine şi una din Hong Kong, în ambele cazuri fiind vorba de cetăţeni chinezi.

În Japonia, situaţia s-a agravat la bordul navei de croazieră Diamond Princess, aflată în carantină lângă Yokohama (est), în contextul 174 de persoane sunt în prezent infectate. Treizeci şi nouă de cazuri noi – dintre care cel al unui responsabil pentru operaţiunile de carantină – au fost anunţate miercuri.

„În acest stadiu, printre persoanele (evacuate de pe pachebot şi) internate, patru sunt în stare gravă, sub asistenţă respiratorie sau terapie intensivă”, a precizat ministrul japonez al Sănătăţii, Katsunobu Kato.

Cazurile din UE

Coronavirusul este un motiv de îngrijorare şi în Uniunea Europeană (UE), unde au fost raportate mai multe cazuri în Germania (16), Franţa (11) şi Italia (3). Miniştrii europeni ai Sănătăţii se vor întâlni joi la Bruxelles pentru a discuta acest subiect.

Cazul unui britanic infectat cu coronavirus a primit o atenţie deosebită în ultimele zile: fără să fi pus vreodată piciorul în China, acesta a contractat Covid-19 în Singapore şi l-a transmis mai multor compatrioţi în timpul unei şederi în Franţa.

Bărbatul, care a susţinut marţi că s-a „recuperat în totalitate”, a transmis virusul altor 11 persoane – cinci spitalizate în Franţa, cinci în Marea Britanie şi una pe insula spaniolă Mallorca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here