Destin de campioană: de la cerșit, pe prima treaptă a podiumului la Campionatul European

Românca Monica Csengheri (25 de ani) a impresionat la Campionatul European de Haltere, de la Moscova, unde a fost medaliată cu aur la toate cele trei probe din cadrul categoriei 49 de kilograme.

Însă, drumul ei spre succes întrece orice imaginație, scrie DigiSport.

Campioană europeană la juniori în 2016, Monica Csengheri a obținut acum titlul continental la seniori, la stilul smuls, aruncat și la total. La competiția din capitala Rusiei, programată inițial anul trecut, dar amânată din cauza pandemiei, au mai participat alți opt sportivi români: Bianca Daniela Dumitrescu, Adriana Cosmina Pană, Mihaela Valentina Cambei, Andreea Cotruţa, Loredana Elena Toma, Raluca Andreea Olaru, Marian Cristian Luca și Ionadi Valentin Iancu.

Legitimată la CSM Bistriţa, sportiva în vârstă de 25 ani  s-a impus la stilul smuls cu 86 kg. La stilul aruncat, ea a ridicat 103 kg, iar totalul a fost de 189 kg. Bistrițeanca a adunat cu 9 kilograme mai mult decât rusoaica Kristina Sobol la total, cu un kilogram în fața aceleași sportive la smuls și cu 3 kilograme mai mult decât românca Mihaela Cambei, la aruncat.

Drumul spre podium

Monica Csengheri provine dintr-o familie foarte săracă, iar copilăria și-a petrecut-o pe străzile din Bistrița, cerșind. Antrenorul Adrian Chivu a fost cel care a adus-o în sala de haltere și a lansat-o în carieră.

Am adus-o greu în sala de haltere. Cerșea pe pietonală în Bistrița, e dintr-o familie tare amărâtă. Îi dădeam câte 5 lei, câte 10 lei să vină la sală„, declara în urmă cu ceva timp Adrian Chivu, pentru Sportul Bistrițean.

Ambiția și determinarea Monicăi Csengheri s-a văzut o dată în plus după ce a primit o suspendare de un și jumătate pentru dopaj, în 2018. Așa cum a reușit să-și depășească condiția la care viața părea că o condamnase, a trecut și peste acel hop din carieră și a reușit să reprezinte România cu succes la cel mai înalt nivel.

Grație acestor rezultate deosebite, Monica Csengheri va primi o rentă de aproximativ 1.000 de euro.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here