Detalii noi, puse cap la cap de Centrul de Investigații Media: Crescent = Voiculescu?

Centrul de Investigații Media (CIM) publică, luni, noi informații și documente oficiale menite să arate că, în ciuda susținerilor sale publice repetate, Dan Voiculescu este în spatele offshore-ului Crescent chiar și după condamnare.

Potrivit CIM, ANAF a confiscat 100.000 de euro dintr-un cont din România al Crescent Commercial and Maritime Limited din Cipru în contul recuperării prejudiciului de peste 60 de milioane de euro din dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de detenție efectivă.

Fiscul și-a bazat acțiunea pe un document clasificat: un Raport de Activitate Suspectă (SAR), primit în toamna lui 2016, de Ministerul român al Justiției de la Unitatea de Combatere a Spălării banilor din Cipru. În document, funcționarii ciprioți avertizau că, pe 2 septembrie 2016, dintr-un cont al Crescent Cipru de la o bancă din București a fost făcută o plată de 51.854 de euro către o firmă cipriotă, cu destinația „plată taxe”.

Documentul, consultat de reporterii CIM, poartă numărul ROG0009-2015 și a fost transmis cu scopul de a informa autoritățile române despre faptul că acel cont aparține Crescent Cipru, „iar beneficiarul real este Dan Voiculescu”.

Avocații Crescent Cipru au contestat însă în Justiție executarea contului companiei. Judecătoria Sectorului 5 le-a respins contestația.

Potrivit CIM, între bunurile confiscate de la Dan Voiculescu încă din 2014, imediat după condamnare, se numără și cele 10.000 de acțiuni – în valoare nominală de 17.000 de euro – pe care Grivco (Grupul Industrial Voiculescu), firma-fanion a familiei Voiculescu, le deținea în offshore-ul Crescent Commercial and Maritime Limited din Cipru. Acestea au fost confiscate de Fisc în baza faptului că Dan Voiculescu era acționar la Grivco, deci ceea ce justiția numește „beneficiar real” al Grivco. 

Autoritățile române nu au mers atunci mai departe pentru a investiga dacă nu cumva Dan Voiculescu are același statut de beneficiar real și pentru offshore-ul cipriot Crescent.

Ar fi aflat, de exemplu, că, la începutul anului 1998, „d-nul Prof. Univ. dr. Dan Voiculescu”, cel puțin din ianuarie 1995 președinte al Fundației „Crescent”, a cerut Tribunalului București să ia act de schimbarea numelui acesteia, din Fundația „Crescent” în Fundația Umanistă „Dan Voiculescu”.

Articolul integral pe Centrul de Investigații Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here