ana birchall
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ana Birchall, fost ministru al Justiției, anunță că Tudorel Toader și Viorica Dăncilă au jurat cu mâna pe Biblie, înainte de a fi numiți în Guvern, că vor da ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea. Declarația lui Birchall apare în contextul recentelor dezvăluiri ale lui Toader privind „presiunile” la care a fost supus de Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă.

Citind această știre, sincer, nu am putut să nu mă amuz cum amândoi (Dăncilă și Tudorel Toader) uită strategic să spună că, așa cum știa toată lumea în PSD și ALDE, au promis să dea amnistia și grațierea ÎNAINTE să fie numiți în funcție… unii chiar jurând cu mâna pe Biblie. Penibil exercițiu de imagine… Ei se jură că nu fură, dar i-am prins cu legea-n gură!”, a scris Birchall pe Facebook.

Tudorel Toader, ministru al Justiției, a dezvăluit, luni, în premieră cum Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă au făcut presiuni uriașe asupra sa pentru a emite o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal, în sensul reducerii termenului de prescripție a răspunderii penale. De asemenea, liderii PSD și ALDE i-au cerut „amnistie și grațiere”, tot prin ordonanță de urgență.

În februarie 2017, la Rectorat a venit Varujan Vosganian. Mi-a dat telefon, care ne cunoșteam, este vrâncean, a făcut liceul în același timp cu mine. A vrut o discuție cu mine la Rectorat, a spus ‘eu vin în numele alianței, să va propună să deveniți ministru’. Zic ‘lăsăți-mă să mă gândesc o săptămâna’. Bine. Zice, dar dacă da, veniți la București, să vorbiți cu domnul Tăriceanu, cu domnul de la PSD (Liviu Dragnea n.red.).

Peste o săptămâna mă întâlnesc din nou și spun că eu accept cu două condiții. ‘Să nu-mi cereți să devin membru al unui partid și să-mi lăsăți libertatea de decizie’. Eu mi-am făcut iluzia că cu experiența pe care o aveam, de judecător, voi putea să pun umărul la bunul mers al justiției. Mi s-a promis ‘Da’. Am acceptat, am depus jurământul, am devenit ministru. Un lider de partid mi-a propus de trei ori să devin membru de partid, am spus ‘Nu’.

N-am făcut ceea ce dânșii și-au dorit. Și-au dorit amnistie și grațiere, ordonanță de urgență. Afirmația că românii vor un moment T zero, că lumea vrea amnistie, vrea clemență. Eu am spus atunci că politica penală nu se face prin ordonanțe de urgență, este apanajul legiuitorului și nu competența Guvernului.

Ce-au mai vrut? Să modifice Codul de Procedură Penală, să preia soluțiile care rezistaseră la CCR. Cu reducerea unui termen de prescripție, multe le știm. Era un argument acolo, din moment ce nu a fost criticat la CCR articolul cutare înseamnă că este constituțional. Eu am spus un lucru care am crezut că trece neobservat, că au existat anumite centre de reflecție. Proiectele de ordonanțe care mi se serveau mie erau gândite și alcătuite în altă parte. Să nu-mi cereți să va spun unde, pentru că gândul v-ar duce la Parlament. Nu va contrazic dar nu erau doar la Parlament ci și la cei care dădeau lecții de moralitate”, a declarat Tudorel Toader într-un interviu acordat lui Cristoiu.

Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori, odată am avut o întrevedere de patru ore și jumătate la vârful vârfului, eram patru din țară asta, era și doamna prim-ministru (Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Viorica Dancila – n.red.). Mi se cerea să promovez ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal/Procedura penală, cu ce rămăsese de la CCR.

Și, eu atunci… patru ore jumate. Era chiar o zi în care eu veneam din străinătate. Eram într-un soi de oboseală, oboseala aia care uneori te întărește.

Patru ore am discutat. Argumentul meu a fost: care este urgența că să modifici Codul Penal prin procedura de urgență, să reduci termenul de prescripție a răspunderii penale? Ați început în Parlament, finalizați în Parlament, nu la Guvern. Sigur, eu știam că în acel moment mi-am semnat plecarea din guvern, dar ea era inevitabilă”, a mai spus Toader.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here