Dictatorul Coreei de Nord cere măsuri urgente împotriva situației economice „grave”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a avertizat pe principalii responsabili ai Partidului Muncitorilor că ţara sa cunoaşte o situaţie economică „gravă”, şi a cerut instituirea de măsuri urgente, transmite AFP.

Declaraţiile sale, relatate luni de presa oficială nord-coreeană, intervin în contextul unei sesiuni plenare a partidului deschise sâmbătă, cu câteva zile înainte de termenul final al ultimatului lansat pentru sfârşitul anului de Phenian Washingtonului.

În lipsa unor progrese în discuţiile legate de programul nuclear nord-coreean, Kim Jong Un a promis Statelor Unite un „cadou de Crăciun”.

Liderul nord-coreean, care prezidează sesiunea, a afirmat că a venit momentul să se dea o „cotitură decisivă” dezvoltării economice a ţării.

El le-a prezentat responsabililor de partid „sarcini” de îndeplinit „pentru a îndrepta de urgenţă situaţia gravă pe care o întâmpină principalele sectoare industriale ale economiei naţionale”, a relatat luni agenţia KCNA.

Vid statistic în economie

Coreea de Nord nu publică niciodată statistici economice, singurele cifre disponibile referitoare la rezultatele sale financiare provenind din străinătate.

În iulie, Banca centrală sud-coreeană a estimat o scădere cu 4,1% a creşterii economice a ţării, supusă sancţiunilor internaţionale, în 2018, cea mai mare contracţie de după foametea devastatoare din anii 1990.

După o apropiere în 2018, negocierile legate de programul nuclear nord-coreean sunt în impas după eşecul summitului din februarie de la Hanoi între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

Coreea de Nord a lansat recent o serie de teste cu rachete de la baza sa Sohae, după mai multe tiruri de proiectile în săptămânile precedente.

Potrivit KCNA, sesiunea plenară a partidului a intrat luni în cea de-a treia zi, pentru prima dată după 1990. De atunci, sesiunea dura doar două zile.

„Decizia Phenianului de a ţine o sesiune plenară timp de mai multe zile ilustrează gravitatea pe care o constată în situaţiile internă şi externă”, a comentat Cheong Seong-Chang, cercetător la institutul sud-coreean Sejong.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here