Die Welt | În mod misterios, Europa raportează în prezent rate de deces neobișnuit de mari. Coronavirusul nu este vinovat

Experții numesc fenomenul „mortalitate în exces”. Europa raportează în prezent rate de deces neobișnuit de mari. Corona nu poate fi motivul direct al valului morții. O căutare de urme în Spania, Marea Britanie – și Germania, scrie Die Welt, citat de onet.pl.

Începând din aprilie, în Spania, Portugalia, Marea Britanie, dar și în Germania și în general în toată Europa – rata mortalității a crescut extrem de puternic, cu o medie de 11%. Lucrul îngrijorător în legătură cu acest val de decese este că nu pot fi legate direct de pandemie. 

Experții au căutat mai întâi o explicație în Spania. Numărul deceselor a crescut dramatic. În iulie 2022, în această țară erau cu aproape 10.000 mai multe decese decât în ​​aceeași lună din 2019.

Și în Germania, creșterea bruscă a numărului de decese a crescut, dar nu la fel de dramatic.

Numărul deceselor poate fi explicat într-o mică măsură de infecțiile cu coronavirus. Potrivit statisticilor oficiale spaniole, doar 1.872 de decese au fost cauzate de COVID-19. O altă cincime au fost provocate de temperaturile extreme din această vară, potrivit Institutului de Sănătate Carlos III, care este specializat în monitorizarea bolilor și a deceselor cauzate de căldură.

Guvernul spaniol nu ascunde faptul că până acum nu a găsit o explicație științifică pentru un număr atât de mare de decese. De ce mor oamenii? Guvernul desfășoară o anchetă, ale cărei prime rezultate sunt așteptate peste aproximativ șase luni.

*Oamenii de știință nu au o explicație

Există, totuși, opinii clare în rândul experților spanioli cu privire la direcția în care ar trebui să meargă cercetarea. ”Nici COVID și nici valurile de căldură nu explică ce se întâmplă aici”, spune Salvador Peiro, șeful echipei de cercetători de la la Fundación de Investigación Sanitaria y Biomédica de la Comunidad Valenciana.

Pentru Peiro, aceste cifre sunt de neînțeles, în principal pentru că vede mulți bătrâni și bolnavi cronic printre morți. Cu alte cuvinte, grupul la risc a fost expus în ultimii doi ani ai pandemiei și a reprezentat anterior cea mai mare proporție de victime. Enervant este „că am crezut că virusul i-a prins deja pe cei mai slabi”. Rata de vaccinare, ca o cauză a mortalității excesive nu poate fi un motiv, așa cum arată comparațiile cu alte țări.

În Marea Britanie, unde mor cu până la 1.000 de oameni mai mult, în fiecare săptămână, decât media din anii precedenți, experții sunt mult mai avansați în determinarea cauzelor deceselor în masă.

Un raport publicat la începutul lunii august de biroul de statistică al Regatului Unit, ONS, intitulat „Efectele directe și indirecte ale Covid-19 asupra sănătății în Anglia” a făcut furori la nivel mondial. Statisticienii s-au uitat la asistența medicală în timpul pandemiei. Rezultatul a arătat legătura dezastruoasă dintre blocaje și teama de infectare cu COVID, pe de o parte, și, ca urmare, o scădere drastică a numărului de diagnostice pentru toate celelalte boli.

În comparație cu datele dinainte de pandemie, spun autorii raportului, nu au mai fost detectate peste 141.000. boli de inimă, 60 de mii cazuri de diabet și 26 de mii de accidente vasculare. În aceeași perioadă, statisticienii au observat o creștere semnificativă a incidenței alcoolismului și a bolilor mintale. Pentru prima dată de la începutul pandemiei, datele arată că blocajele și restricțiile au provocat victime semnificative.

*Datele urmează încă să vină

O mortalitate excesivă, semnificativă, a fost documentată și în Germania. Potrivit prognozelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), în săptămâna 18-24 iulie, decesele au crescut cu până la 24%.

Pentru a interpreta numărul mare de decese, ai avea nevoie de informații despre cauzele decesului, date care nu sunt încă disponibile în Germania”, spune Felix zur Nieden, statistician la Destatis. Presupunerea lui: ”Acestea ar putea fi cazuri de COVID nerecunoscute. Sau decese din cauza căldurii, precum și efectele intervențiilor chirurgicale amânate sau ale examinărilor preventive amânate”.

Datele Destatis privind mortalitatea excesivă sunt date brute. „În astfel de cazuri, supraestimarea mortalității în exces este evidentă”, spune Göran Kauermann, profesor la Universitatea din München. Institutul său de Statistică lucrează la o metodă mai precisă de curățare a datelor: Kauermann analizează dimensiunea grupelor de vârstă și o folosește pentru a calcula mortalitatea globală.

Datorită baby boom-ului de acum aproximativ 75 de ani, numărul deceselor crește de la an la an: ”Generația din 1940, cei care astăzi au 82 de ani, a avut o natalitate deosebit de ridicată. Acest lucru are acum un impact asupra numărului de decese”.

*Mor foarte mulți oameni foarte tineri

Există o altă caracteristică izbitoare a analizei grupelor de vârstă. Este creșterea actuală a numărului de decese în rândul persoanelor foarte tinere: în grupa de vârstă de la 0 la 14 ani. În Spania, medicii au găsit o explicație: măștile erau obligatorii în școlile spaniole până pe 20 aprilie. „Când restricția a fost ridicată, a existat o contagiune masivă și supraaglomerare în camerele de urgență”, spune un medic de la secția de copii din La Paz.

În iunie, Eurostat a înregistrat cea mai mare creștere a mortalității în țările din Peninsula Iberică – în Spania cu 17% și în Portugalia cu 24 la sută. Aceste țări sunt cele care au introdus cele mai stricte măsuri de securitate, inclusiv o oprire strictă și o oprire temporară a aproape întregii activități economice. Condițiile din camerele de urgență ale unor mari spitale spaniole sunt în prezent foarte proaste: pacienții se înghesuie pe coridoare în așteptarea unui medic.

Medicii din Madrid spun că trebuie să trateze între 50 și 70 de pacienți în fiecare zi. În același timp, peste 700.000 pacienții sunt pe liste de așteptare pentru operație, cel mai mare număr din istoria Spaniei. Societatea Spaniolă de Oncologie Medicală estimează că unul din cinci cazuri de cancer nu a fost detectat în timpul celor mai grave valuri ale pandemiei.

”Pacienții înșiși au evitat consultațiile. Ei știau că medicii nu-i vor putea trata prea bine”, spune Joan Cayla, epidemiolog și președinte al Fundației Centrului de Cercetare a Tuberculozei din Barcelona. Chiar și bolile care trebuie raportate, cum ar fi SIDA și tuberculoza, au fost excluse.

În Anglia, calculele modelului prevăd o creștere cu 5-17% a mortalității prin cancer, până în 2027. Motivul este o diagnosticare întârziată în timpul restricțiilor. În Germania, Destatis se așteaptă că va dura ani pentru a afla cauzele deceselor. „Nu există încă publicații relevante care să clarifice acest lucru”, spune zur Nieden. În Anglia, istoricul Lord Jonathan Sumption a rezumat recent situația în The Times: „Adevărul despre izolare este că a fost un dezastru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here