Die Welt | Putin mai are doar șase opțiuni. Și nu sună prea bine

Armata rusă trebuie să accepte înfrângeri din ce în ce mai frecvente în războiul său de agresiune împotriva țării vecine. Cu toate acestea, Putin mai are câteva opțiuni pentru a uza Ucraina și populația sa civilă. De asemenea, sunt vizați susținătorii UE, scrie Die Welt.

Invazia Ucrainei de către Rusia este un fiasco militar. Cu cât războiul durează mai mult, cu atât acest verdict pare a fi confirmat până în prezent. Chiar și apologeții consacrați de la Kremlin au vorbit despre „incompetența catastrofală”, atunci când armata rusă a trebuit să evacueze întreaga regiune Harkov, în doar câteva zile, în septembrie. Prin urmare, Kremlinul vrea să forțeze schimbarea prin toate mijloacele – indiferent cât de nepopulare și radicale ar fi acestea.

Se poate presupune că Putin și noul său comandant suprem din Ucraina, Surovikin, vor intensifica și mai mult ritmul și vor extinde războiul la cât mai multe niveluri posibil. Vor ca Rusia să preia inițiativa și să crească presiunea asupra adversarilor săi. Pentru a face acest lucru, Moscova poate recurge la mai multe mijloace care nu sună prea bine.

1. Schimbarea strategiei

„Rusia încă se luptă ca în al Doilea Război Mondial”, a repetat generalul ucrainean Oleksandr Syrski în urmă cu câteva zile. De aceea, armata Moscovei este atât de previzibilă, a declarat bărbatul de 57 de ani, unul dintre militarii care au planificat contraofensiva ucraineană de succes din Harkov. Dar comanda armatei ruse a învățat din greșelile înfrângerii, iar generalul Serghei Surovikin este posibil să continue în același stil. Pe de altă parte, el a vorbit foarte deschis la televizor despre „situația dificilă” a armatei ruse.

Surovikin este cunoscut pentru cruzimea sa în război. Omul numit „General Armaghedon” va încerca să corecteze slăbiciunile cunoscute ale armatei. Acestea includ, în primul rând, logistica și tacticile de luptă.

Utilizarea dronelor iraniene a demonstrat deja acest lucru. Personalul militar ucrainean s-a plâns deja că dronele iraniene reprezintă o amenințare neașteptată pentru tancuri și artilerie. Potrivit secretarului de stat al SUA Antony Blinken, Teheranul ar putea furniza Rusiei și mai multe drone, în viitor.

Pe de altă parte, Rusia se înarmează și va folosi fără milă noi sisteme de arme, chiar și împotriva civililor. Datorită rachetelor fără pilot, Moscova mizează și pe posibilitatea eliminării formidabilelor lansatoare de rachete HIMARS. Armele de precizie americane au suferit pierderi grele trupelor ruse de când au fost livrate armatei ucrainene, în iulie.

2. Deschiderea unui nou front

În ultimele săptămâni, Moscova a trimis câteva mii de soldați în Belarus pentru a forma acolo un contingent comun cu forțele lui Lukașenko. Potrivit rapoartelor serviciilor de informații britanice și americane, nu există încă nicio amenințare cu un atac peste granița de nord a Ucrainei. Dar deschiderea unui al doilea front ar putea ușura presiunea asupra unităților rusești din Donbas și Herson, deoarece Ucraina ar trebui să mute trupe suplimentare spre nord, din alte zone, pentru a proteja Kievul. Este însă îndoielnic dacă Rusia are suficiente trupe pentru a deschide un al doilea front în nordul Ucrainei.

3. Atacuri asupra infrastructurii critice

În Ucraina, din cauza atacurilor rusești, 30 la sută din infrastructura energetică nu mai funcșionează. Pentru a completa teroarea împotriva populației civile, Rusia ar putea continua să distrugă infrastructura critică.

Calculul rușilor ar fi acesta: fără gaz, electricitate, încălzire și alimentare cu apă, viața de iarnă ar deveni insuportabilă, rupând voința ucrainenilor de a rezista. Drept urmare, și mai mulți oameni ar fugi în străinătate. Mai mult, Moscova presupune că atât logistica, cât și comunicarea trupelor ucrainene vor fi afectate fără electricitate.

4. Atacuri cu bombă cu valoare simbolică

Rusia ar putea bombarda clădiri guvernamentale sau situri culturale care au o importanță deosebită pentru independența și identitatea Ucrainei. Kremlinul nu ar câștiga nimic în ceea ce privește strategia militară, dar tabăra naționalistă din Rusia, care a criticat anterior invazia rusă pentru că este prea „moale”, ar fi încântată.

5. Atacul asupra transporturilor de arme occidentale

Zi de zi, trenuri și camioane încărcate cu arme din țările occidentale circulă prin Ucraina. Multe dintre aceste transporturi ar fi ușor identificabile ca ținte – iar consecințele pentru capacitățile de apărare ale Ucrainei ar fi enorme.

Rusia a descris astfel de atacuri drept „justificate”, dar până acum nu a îndrăznit să facă un astfel de pas. Acest lucru se poate schimba rapid. Moscova ar trimite un semnal puternic și ar putea astfel încetini toate livrările importante către Ucraina.

6. Sabotaje

Moscova s-a lăudat de ani de zile că a fost inventatorul unei forme foarte speciale de „război hibrid”. Combină arme convenționale și metode non-militare, cum ar fi dezinformarea și atacurile cibernetice. În special operațiunile non-militare au ca scop perturbarea, distrugerea și intimidarea statelor. O caracteristică specială aici este că implicarea în infracțiune este întotdeauna negată.

Sabotajul conductelor Nordstream 1 și 2 din Marea Baltică se încadrează teoretic foarte bine în această categorie. UE și America bănuiesc că Moscova este în spatele atacului asupra gazoductelor. Mulți experți atribuie Rusiei și întreruperea circulației feroviare de la Deutsche Bahn, de acum două săptămâni sau tăierea cablurilor de internet din largul coastei sudului Franței – deși încă nu a fost dovedit că Moscova este în spatele acesteia.

În orice caz, nu poate fi exclus ca Putin să mai desfășoare operațiuni secrete față de furnizarea de arme din țările UE către Kiev.

Astfel, nu se poate nega faptul că președintele rus face în prezent totul pentru a descuraja Europa să susțină Ucraina în timpul iernii, cu inflație în creștere și prețuri ridicate la energie și transport.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here