Presă: Olanda a acordat Rusiei aproape 100 de derogări de la sancțiunile impuse de UE, zeci de nave rușești au intrat în porturile olandeze

Guvernul olandez a emis zeci de derogări de la sancțiunile împotriva Rusiei. Acest lucru reiese dintr-un inventar al ministerelor implicate, relatează televiziunea olandeză RTL Nieuws, care arată că instituțiile și companiile care primesc o astfel de scutire nu trebuie să respecte sancțiunile aplicabile.

Potrivit sursei citate, ministerele Afacerilor Externe, Afacerilor Economice, Finanțelor, Infrastructurii și Educației au pot acorda derogări.

Un total de 91 de derogări

De la începutul războiului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, ministerele olandeze au acordat în total 91 de derogări. Acest lucru se face pentru a „permite un grad de flexibilitate în cazuri specifice”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de RTL Nieuws. Un exemplu este o companie olandeză care dorește să primească o altă plată din Rusia.

Din aprilie, în Uniunea Europeană este în vigoare o interdicție portuară pentru navele care arborează pavilion rusesc. Cu toate acestea, Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor are voie să admită nave cu anumite încărcături. Aceasta se referă, de exemplu, la aluminiu și la alimente. În 34 de cazuri, navelor li s-a permis pur și simplu accesul în porturile olandeze, mai spun jurnaliștii de la RTL Nieuws.

Gazprom Olanda

Organizațiilor olandeze li se permite, de asemenea, să primească energie de la fostele companii Gazprom. La începutul lunii septembrie, ministrul Jetten (Mediu și Energie) a făcut o excepție pentru organizațiile cu un contract de energie cu Gazprom Nederland, o filială a Gazprom-ului rusesc, relatează jurnaliștii olandezi.

Jetten a vrut mai întâi ca aceste contracte să fie reziliate, dar a făcut o excepție. Companiile europene Gazprom au fost preluate de guvernul german și de atunci au fost numite SEFE Energy (Securing Energy for Europe). Potrivit administratorilor germani, nici un cent nu merge în Rusia.

Zeci de organizații au primit derogare

În Olanda există „zeci de organizații” care se folosesc de scutire, potrivit ministerului condus de Jetten. Printre acestea se află municipalități, școli și consilii locale. În total, ministerul a emis 25 de scutiri, ajutând 150 de solicitanți. O derogare poate fi folosită de mai multe organizații.

Ministrul Comerțului Exterior are și el opțiunea de a se abate de la sancțiuni. 13 organizații diferite au primit un total de 18 scutiri de la ministrul Schreinemacher. Potrivit ministerului, au fost invocate „motive umanitare” și cooperarea dintre UE și Rusia pentru „chestiuni pur civile”.

La rândul său, ministrul Finanțelor poate acorda scutiri pentru bunurile înghețate sau pentru finanțarea bunurilor care se încadrează în regimul de sancțiuni. Asta s-a întâmplat de 13 ori.

Ministerul Afacerilor Externe a acordat o dată o scutire pentru a permite desfășurarea „relațiilor diplomatice”. Pentru acel schimb diplomatic, tranzacțiile au fost posibile la o instituție financiară rusă care se află pe lista de sancțiuni. Este vorba despre bănci în care peste 50 la sută din acțiuni sunt deținute de statul rus, precum Sberbank, VTB, VEB sau Gazprombank.

Ministerele implicate nu vor să facă publice denumirile companiilor și sectoarele vizate, deoarece este vorba despre „informații sensibile”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, ministerul nu dorește să dezvăluie valoarea scutirilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here