Die Welt: Rusia va deveni în curând o a doua Coree de Nord

Rusia trebuie să-și reorienteze economia. Dar deocamdată nu are idei. Nici măcar China nu poate livra țării toate bunurile necesare, iar disperarea Kremlinului ajunge la apogeu. Experții prevăd că austeritatea și căutarea unor importatori alternativi vor fi zadarnice. Rusia ar putea deveni „a doua Coree de Nord”, scrie Die Welt, citat de onet.pl.

Puțini cunosc sufletul rus atât de bine ca Alexei Veniediktov. „La început, publicul a fost în stare de șoc”, spune redactorul-șef al revistei Echo Moskvy, unul dintre cei mai influenți jurnaliști din Rusia. Postul său de radio a fost închis după începutul războiului din Ucraina, pentru că într-una dintre emisiuni, „operațiunea specială” (cum o numește propaganda războiul din Ucraina ) a fost etichetată public drept greșeala strategică a lui Vladimir Putin.

”După paralizia primului șoc, oamenii au prins curaj (…)” – a spus el. Între timp însă, „infecția” s-a răspândit și mulți oameni au devenit conștienți de efectele negative ale războiului și ale sancțiunilor. Acum, în opinia lui, există o veche credință rusă în rândul oamenilor: „Să trăim cu ea. Ce putem face?”

*De la ură și optimism, la fatalism

Desigur, doar acei ruși care nu se situează între hiperoptimism și fatalism înțeleg consecințele economice ale colapsului care împinge Rusia într-o izolare din ce în ce mai mare. Izolarea înseamnă pentru ei pierderea prosperității lor anterioare. Unii oameni încep deja să pună la cale scenarii pentru viitor, evocând realitatea în acest proces.

Herman Gref, avocat și economist rus de origine germană, fost ministru al economiei și șef de multă vreme al celei mai mari bănci a țării, Sberbank, a fost unul dintre puținii reprezentanți ai establishment-ului care a rămas aproape de Vladimir Putin, dar a încercat să mențină o linie a conducerii pro-business, contrabalansând astfel grupul dominant de susținători duri ai intervenției statului.

La mijlocul lunii iunie, Gref a anunțat, la un forum economic de la Sankt Petersburg, că Rusia are probleme serioase pe termen lung. „Cu siguranță economia merge mai bine decât se aștepta până acum”, a spus el. ”Dar (…) ar putea dura aproximativ zece ani pentru a reveni la nivelurile din 2021, dacă nu se face nimic”, a adăugat el.

Nimeni nu îndrăznește să prezică cu adevărat că tensiunile cu Occidentul se vor relaxa și că schimburile economice cu principalul său partener comercial, Europa, vor începe din nou. Pentru ca asta să se întâmple, ar trebui să existe pace în Ucraina.

Într-un interviu acordat pentru Die Welt, Oleg Wiugin, profesor de economie și președinte al consiliului de supraveghere al Bursei de Valori din Moscova, spunea că nu își poate imagina ce ar putea duce la interzicerea importurilor rusești de multe bunuri și tehnologii din Occident.

O întoarcere spre China

Realitatea a depășit însă imaginația. Atitudinea societății ruse față de Occident continuă să se deterioreze, potrivit unui studiu al institutului de cercetare a opiniei publice al Centrului Levada. „Institutele de cercetare încearcă cu disperare să vină cu modele de dezvoltare economică care să se potrivească (noilor condiții -n.r.)”, spune Roland Götz, expert în economie rusă la Universitatea Liberă din Berlin.

”Cu toată varietatea de modele, toate au o direcție – Est, în special China. Multe dintre acestea presupun o separare de comerțul mondial și o concentrare pe piața internă”.

Aceste idei sunt acum ferm ancorate în mintea oamenilor și probabil și în capul lui Vladimir Putin; la urma urmei, ele sunt propagate pe scară largă în mass-media de stat dominantă. Rușii continuă să audă despre autosuficiența economică și înlocuirea importurilor, după ce importurile – parțial ca urmare a embargoului occidental asupra tehnologiei înalte, mașinilor, armelor și bunurilor de lux – s-au redus la mai puțin de jumătate.

Putin însuși înfrumusețează realitatea. El a vorbit recent despre o schimbare fundamentală în politica comercială, adică orientarea către economiile din țările în curs de dezvoltare și creșterea prezenței producătorilor de mașini chinezi și a lanțurilor de supermarketuri indiene în Rusia.

China, însă, nu este o organizație de caritate dezinteresată și mai devreme sau mai târziu Kremlinul va trebui să-și plătească datoria.

*”Un drum spre nicăieri”

Un alt ”cosmetician” al realității este Alexander Shirov, directorul Institutului de Prognoză Economică al Academiei de Științe. Într-un interviu acordat Die Welt, susținătorul dezvoltării pieței interne arăta măreția Rusiei. „Comerțul exterior nu este la fel de important ca înainte”, argumentează el. Și adaugă că „veniturile din exporturile de petrol și gaze pot fi folosite în continuare pentru a cumpăra în străinătate doar într-o măsură limitată și nu trebuie să creștem exporturile”. ”Putem strânge și capitalul necesar pentru investițiile în țară pentru următorii zece ani, având în vedere datoria noastră mică” – spune Shirov.

Datoria Rusiei de până acum este într-adevăr mică și se ridică la puțin sub 20% din PIB. Dar când vine vorba de importanța comerțului exterior, chiar și Serghei Chemezov, colegul lui Putin de la KGB în timpul serviciului său în RDG, în prezent șef al holdingului de stat Rostech, specializat în industria de apărare și producția de echipament high-tech, a făcut recent senzație.

„Rusia trebuie să rămână parte a lumii globale, deoarece încercarea de a face totul singur este un drum spre nicăieri”, a recunoscut el. Shirov a mai subliniat că lipsa accesului Rusiei la tehnologiile occidentale din cauza sancțiunilor înseamnă că va rămâne din ce în ce mai în urmă față de restul lumii. ”China ne poate compensa foarte mult, dar ea însăși nu este la fel de avansată tehnologic ca Occidentul”.

*Contradicție în raționament

”Dezvoltarea pieței interne cu ajutorul Chinei este o contradicție în raționament – spune Andrei Movchan, expert financiar de origine rusă și șeful companiei de investiții Movchan’s Group din Londra: ”Unde vor putea, chinezii vor inunda piața rusă cu propriile lor produse” – a spus Movchan. ”Și cât de dificil este să dezvolți cererea internă sustenabilă într-un sistem autoritar, arată însăși China. Ar funcționa doar într-un sistem de distribuție a banilor de stat, dar nu este niciodată eficient”, a adăugat el.

China și, într-o oarecare măsură, India, au ajutat Rusia în primele luni ale sancțiunilor, inclusiv cumpărând mai mult petrol rusesc. Chinezii, care au acoperit deja aproape 20 la sută din volumul comerțului exterior al Rusiei de dinainte de războiul din Ucraina, semnalează disponibilitatea de a umple golurile lăsate de companiile occidentale, în măsura în care acestea nu încalcă sancțiunile occidentale.

”Subiectul că Rusia intră unilateral în mâinile Chinei, în timp ce China însăși rămâne integrată în economia mondială, nu a fost încă pusă în discuție la Moscova” – spune economistul Roland Götz. Nici Rusia nu a fost ajutată de faptul că țara a fost amenințată că va fi redusă la rolul de furnizor ieftin de materii prime de către China.

 

*Exodul specialiștilor din Rusia

Brokerul Andrei Movchan avertizează împotriva concluziilor pripite și nerealiste: ”Cererea de combustibili fosili va rămâne cu siguranță ridicată în următorii zece ani, prin urmare structura economică a Rusiei nu se va schimba semnificativ. Însă veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei vor începe să scadă în doi sau trei ani, deoarece există o lipsă de tehnologie pentru depozitele noi, greu accesibile, iar petrolul rus va trebui să fie vândut cu preț redus, a spus el.

”Punctul cheie nu este un preț bun al petrolului. Nu a ajutat prea mult de la anexarea Crimeei în 2014”, spune Wiugin, care a fost și șef adjunct al băncii centrale în timpul primului mandat al lui Putin. ”Problema cheie este atragerea de capital investițional în țară, apoi se pot dezvolta toate sectoarele”.

Andrei Movchan este practic de acord cu această teză. ”Dar investițiile au dispărut, așa cum nu există tehnologii noi. În loc de statul de drept, există corupție. Mai mult, Rusia începe să rămână fără forță de muncă: estimăm că 500.000 de oameni vor părăsi țara doar anul acesta. Printre aceștia – specialişti, inclusiv 100.000 specialisti IT. Fără o schimbare de regim, nu va exista nicio schimbare structurală, spune Movchan, adăugând în plus: „Dar schimbarea de regim este puțin probabilă și, chiar dacă se va întâmpla, condițiile economice se vor înrăutăți”.

„Fără reforme fundamentale, Rusia va fi o economie arhaică”, spune Wiugin. Potrivit lui Götz, prin separarea de Occident, Moscova ar putea deveni un outsider în economia mondială: „a doua Coreea de Nord ”. Movczan crede că elita va trăi mult timp din exportul de materii prime. Bancherul din Rusia prezice că în condițiile actuale economia rusă se va micșora cu 20 la sută până în 2032: ”Dar milioane de ruși nu vor suferi de foame. Însă, dacă au avut puțin înainte, vor avea și mai puțin în viitor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here