„Din deținuți fac grupuri de asalt, sunt carnea”. Dezvăluirile din interior ale unui pușcăriaș racolat de Wagner și care a fugit de pe front

Foto arhivă / Sursa: dzen.ru

De la mijlocul verii lui 2022, omul de afaceri Evgheni Prigojin merge prin coloniile penitenciare rusești și le propune deținuților să se alăture grupului de mercenari Wagner în schimbul grațierii și a banilor. Totodată, potrivit a numeroase mărturii, în unităţile sale de mercenari se practică execuțiile extrajudiciare, inclusiv pentru dezertare, notează Meduza, care citează dezvăluirile Mediazona, în urma discuției cu un deținut care inițial acceptase trocul lui Prigojin, dar ulterior a evadat din unitatea Wagner.

Potrivit lui Nikolai Troșkin, Prigojin a ajuns la mijlocul toamnei în colonia penitenciară unde acesta își ispășea pedeapsa; înaintea vizitei sale, fuseseră luate toate telefoanele și video recorderele angajaților. Prigojin a spus, „colorat”, că poți merge la război timp de șase luni și poți obține grațierea. „Este un unchi serios, are autoritate, dacă poate scoate un om din colonie, toată lumea l-a crezut. A spus totul repede și a plecat, l-am văzut o dată”, afirmă Troșkin. La controlul medical, deținutul a fost întrebat doar dacă are HIV și tuberculoză.

Înainte de a pleca, deținuților li s-a dat să semneze o hârtie de grațiere și una de nedivulgare, precum și să lase o adresă la care să le fie trimise obiectele de valoare: dar, după cum spune Troșkin, pachetul lui pentru acasă nu a mai ajuns. În total, peste 200 de persoane din colonie au fost de acord să meargă la război.

Inițial, deținuților li s-a spus că vor rămâne o lună la Rostov-pe-Don și vor se antrena la un centru de instrucție. Cu toate acestea, au fost aduși imediat în regiunea Lugansk, unde au fost plasați într-o tabără de câmp, situată nu departe de zona de luptă.

  • „O parte au mers imediat la terenul de antrenament, unde ne-au dat arme, mi-au dat un Kalaș negru din 1975, fără cartușe, cuțite-baionetă, ranițe. Instructorii erau deja acolo și ne-au zis: veți sta aici două săptămâni, apoi veți merge la a doua linie, apoi la prima. Și au venit băieții din Celiabinsk, au spus că au fost imediat trimiși în luptă, o săptămână mai târziu. Iar noi, bineînțeles, începuserăm deja să pricepem câte ceva”.

Potrivit lui Troșkin, comandanții de detașamente erau formați și din rândul deținuților care nu mai luaseră niciodată parte la ostilități. Timp de aproximativ o săptămână și jumătate, recruții au fost învățați să tragă: li s-au dat cartușe și trebuiau să le arate instructorilor că au fost golite. Cu timpul, au început să înțeleagă faptul că „pur și simplu din deținuți sunt făcute grupuri de asalt, că aceasta este carnea”.

Însă, afirmă Troșkin, nu mai exista cale de întors: „dacă refuzi să faci ceva, imediat te anulează”. Potrivit acestuia, la sosirea în tabără, li s-a spus că anterior „fuseseră anulați doi băieți” care erau postați la punctul de control și „furaseră ceva”.

Cam o săptămână și jumătate mai târziu, tabăra a fost atacat de ucraineni: potrivit lui Troșkin, fuseseră avertizați cu o zi înainte să „fie cu ochii-n patru”, dar atacul a luat lagărul prin surprindere: atunci când a început schimbul de focuri, deținuții nici măcar nu aveau cartușe, deoarece acestea le erau date doar în timpul tragerilor de antrenament.

După ce „a început panica” și „toți alergau care încotro”, Troșkin și un alt deținut au fugit într-un sat din apropiere, după care au mers pe jos până la Lugansk. Troșkin a decis să nu se mai întoarcă. „În tabăra de câmp s-a auzit că se trage, erau acolo băieți fără cartușe, care se ocupau atunci de construcții. Pur și simplu i-au îndoit pe toți și asta a fost”, spune el.

La Lugansk, Troșkin a fost prins de o patrulă militară, după care i s-a cerut să semneze o hârtie cum că vrea să se înscrie ca voluntar, dar la comisia medicală a mințit spunând că are HIV, l-au crezut și i-au dat drumul. Apoi, pe jos, a ajuns la Donețk, de acolo cu autobuzul până la Moscova și de la Moscova, acasă, cu autostopul. Inițial, s-a gândit să se întoarcă în colonia penitenciară și să-și execute restul de pedeapsă, dar prin intermediul unor cunoscuți a aflat că antecedentul său penal fusese deja șters. Acum se teme de grupul Wagner și crede că „va trebui să se ascundă, să schimbe telefonul”.

„Nici gând să iau legătura cu Wagner – mă vor anula și gata. Aduce mii în tabără, îți spune cum e totul bine, cum te vei întoarce acasă, dar 90% mor”, spune fostul deținut.

INFO RUSIA | „Secetă” în vânzarea de utilajele agricole / Rușii vor fi și mai puțini / Sondaj: Când și cum se termină războiul? / Scenariile pentru aviație / Ce spune apa despre rezultatele armatei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here