Diplomaţia britanică cere scuze pentru că a interzis recrutarea unor persoane de orientare homosexuală până în 1991

Sursa: Pexels

Diplomaţia britanică a cerut scuze în mod public din cauză că a interzis recrutarea unor persoane de orientare homosexuală până în 1991, o abordare ”nesăbuită”, care privat Regatul Unit de unele dintre ”cele mai bune talente”, relatează AFP, preluată de News.ro.

La 30 de an de la ridicarea acestei interdicţii, în iulie 1991, Philip Barton, un subsecretar de stat permanent la Foreing Office, şeful Serviciului Diplomatic, a prezentat luni scuze.

”Vreau să prezint scuze în mod public pentru această interdicţie şi impactul pe care a avut-o asupra personalului nostru LGBT şi rudelor lor, aici, în Regatul Unit, şi în străinătate”, a declarat într-un mesaj trimis angajaţilor corpului diplomatic britanic Philip Barton.

Relaţiile între persoane de acelaşi sex au fost scoase de sub incidenţa penală în 1967 în Regatul Unit.

Însă interdicţia recrutării lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) a fost impusă de teamă că aceste persoane ar fi fost mai vulnerabile şantajului decât heterosexualii.

Această frică a fost alimentată de mai multe scandaluri de spionaj, precum cel în care a fost implicat John Vassall, un angajat gay al Ambasadei Regatului Unit la Moscova, căruia sovieticii i-au întins o capcană. Ei l-au şantajat şi l-auconstrâns să ătransmită secrete KGB-ului. Arestat în 1992, el a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

”Interdicţia a fost introdusă pentru că exista o percepţie potrivit căreia persoanele LGBT erau mai expuse şantajului decât heterosexualii şi, prin urmare, reprezentau un risc mai mare la adresa securtăţii”, afirmă Philip Barton.

”Din cauza acestei viziuni nesăbuite, cariere au fost întrerupte, scurtate sau oprite înainte să înceapă. Iar serviciul diplomatic s-a privat, fără îndoială, de unele dintre cele mai bune talente din Regatul Unit”, îşi exprimă el regretul.

Ministrul britanic de Externe Dominic Raab şi-a exprimat ”recunoştinţa” faţă de ”diplomaţii LGBT britanici, foşti şi actuali, care ne reprezintă atât de strălucitor ţara şi ne promovează valorile în lume”.

Aceste scuze publice au avut loc cu o zi înaintea Conferinţei Coaliţiei Interguvernamentale pentru Egalitatea Drepturilor (ERC), coorganizată marţi şi miercuri de către regatul Unit.

Şeful serviciilor secrete britanice Richard Moore a prezentat, la rândul său, în februarie, scuze în mod public pentru tratamentul discriminatoriu la care au fost supuse persoanele de orientare homosexuale, îndepărtate din MI6 până în 1991.

Şeful Statului Major al Apărării din Bulgaria, avizită oficială în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here