„Diplomația cutremurelor” | Premierul Greciei l-a sunat pe Erdogan şi a trimis o echipă de salvare în Turcia

Sursa: Twitter

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a avut o convorbire telefonică rară, luni seară, cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, între cele două ţări existând o serie de tensiuni, iar şeful guvernului grec a reiterat „disponibilitatea Atenei de a oferi toată asistenţa suplimentară necesară” după cutremurul devastator de luni. La câteva ore de la producerea seismului cu magnitudinea de 7,8, Mitsotakis a dat instrucţiuni ca o misiune de salvare să fie trimisă în Turcia, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Echipa de salvatori greci, specializaţi în gestionarea dezastrelor naturale, a sosit în regiunea Hatay din Turcia – unde se află şi salvatorii din România – cu câini de căutare, medici, asistente medicale şi un vehicul special de stingere a incendiilor.

Echipa de 21 de persoane, care a sosit cu un avion militar C-130, a început să instaleze corturile şi să se apuce de lucru marţi dimineaţă. „Vom da tot ce avem mai bun din noi”, a declarat şeful echipei, Dimitris Roumbas, care are o experienţă de 25 de ani în căutare şi salvare de persoane. „Aşa cum am lucra în ţara noastră, vom lucra şi în ţara vecină. Meseria noastră este să eliberăm şi să salvăm cât mai multe vieţi posibile”, a punctat el.

Misiunea de căutare şi salvare va fi probabil urmată de multe altele, spun oficialii. Grecia a fost printre primele ţări care au oferit ajutor Turciei, în ciuda unei rivalităţi istorice care datează de zeci de ani din cauza unor dispute regionale.

În decembrie, pe măsură ce tensiunile bilaterale au crescut şi retorica a devenit din ce în ce mai incendiară, Erdoğan a ameninţat că va lovi Atena cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, într-o mişcare ce a evidenţiat nu numai gradul de deteriorare a legăturilor, ci şi ameninţarea tot mai mare a unui conflict armat în estul Mediteranei între două ţări membre NATO.

Într-o răsturnare de situaţie care ar fi fost de neconceput înainte de cutremur, Ambasada Turciei la Atena a ales să le mulţumească grecilor într-un tweet în limba greacă, în care a transmis că mulţumeşte „pentru răspunsul imediat şi mesajele de solidaritate faţă de Turcia”.

„Diplomaţia cutremurelor” a funcţionat şi a ajutat la ameliorarea legăturilor şi în 1999, când ambele ţări au fost lovite de cutremure devastatoare la câteva săptămâni distanţă unul de celălalt, reaminteşte The Guardian.

Imagini filmate cu drona arată blocuri dărâmate ca într-un joc de domino în provincia Hatay din Turcia, unde au fost trimişi salvatorii români

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here