Directorul „celui mai urât coşmar al Kremlinului”, dat în urmărire de Rusia

Sursa: Twitter

Directorul executiv al site-ului de investigaţii Bellingcat, jurnalistul Christo Grozev, a fost plasat pe lista persoanelor căutate de către Rusia, potrivit unei actualizări de luni a unei baze de date de pe site-ul Ministerului rus de Interne, relatează AFP, preluată de News.ro.

Christo Grozev, un cetăţean bulgar născut la 20 mai 1969, ”este căutat cu privire la încălcarea unui articol al Codului Penal rus”, potrivit acestei surse, care nu oferă alte precizări.

Site-ul Bellingcat – cu sediul în Olanda, înfiinţat în iulie 2014 de către bloggerul britanic Eliot Higgins – este specializat în jurnalismul care are la bază analiza datelor accesibile tuturor online (”open source intelligence”, OSINT, în engleză).

Site-ul a anchetat cu privire la prăbuşirea zborului MH17 al Malaysia Airlines, soldat cu 298 de morţi, în estul Ucrainei, în 2014, cu privire la o presupusă implicare a serviciilor ruse de informaţii în otrăvirea dublului agent Serghei Skripal şi a opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Echipa de la Bellingcat se concentrează în mod esenţial, în ultima perioadă, asupra intervenţiei militare ruse în Ucraina, lansată la sfârşitul lui februarie.

Rusia – care a calificat recent Bellingcat drept o ”ameninţare” – a etichetat organizaţia drept ”indezirabilă” pe teritoriul rus.

În septembrie, Grozev, însărcinat cu anchetele care vizează Moscova, dădea asigurări, într-un interviu acordat AFP, că Bellingcat este ”cel mai urât coşmar al Kremlinului”.

Detalii din spectaculoasa afacere de spionaj „Wagnergate”. Aproape 200 de mercenari ruși, prinși în nadă. De ce au eșuat ucrainenii, pe ultima sută de metri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here