Directorul OMS, îngrijorat de epidemia de COVID-19 din China

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este îngrijorată din cauza creşterii bruşte a numărului de cazuri de COVID-19 în China şi susţine Guvernul de la Beijing în eforturile sale de vaccinare a persoanelor din grupele de mare risc, a anunţat miercuri directorul general al acestei agenţii din cadrul ONU, citat de Reuters, relatează Agerpres.

În ultima perioadă, numărul infectărilor a crescut considerabil în ţara care deţine a doua economie a lumii, iar prognozele sugerează că China ar putea să se confrunte cu o explozie a cazurilor de COVID-19 şi cu peste 1 milion de decese asociate acestei boli anul viitor.

OMS este foarte îngrijorată din cauza situaţiei aflate în plină evoluţie în China, cu relatări tot mai multe despre forme grave ale bolii„, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în faţa reporterilor.

Potrivit lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, OMS are nevoie de mai multe informaţii detaliate despre numărul cazurilor severe de boală, numărul spitalizărilor şi al internărilor în secţii de terapie intensivă pentru a realiza o analiză cuprinzătoare a situaţiei epidemiologice din China.

Declaraţia directorului OMS a fost făcută în aceeaşi zi în care Guvernul Germaniei a confirmat că a trimis prima tranşă de vaccinuri Pfizer-BioNTech în China, pentru a fi administrate expatriaţilor germani care locuiesc în această ţară.

20.000 de germani din China vor fi vaccinați cu serul Pfizer-BioNTech

O campanie de vaccinare cu serul anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech va începe pentru 20.000 de germani care locuiesc în China, a anunţat miercuri Guvernul de la Berlin, potrivit căruia rezidenţii menţionaţi vor deveni primele persoane care vor primi un vaccin pe bază de ARN mesager în această ţară, informează AFP.

Obiectivul este vaccinarea a 20.000 de cetăţeni germani„, a declarat Steffen Hebestreit, purtător de cuvânt a Guvernului german, întrebat despre acest subiect în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

În paralel, vom depune eforturi pentru ca şi alţi expatriaţi (în China – n.red.) să poată să profite de această ocazie, iar cetăţenii chinezi din Europa, din Germania, vor putea să profite şi ei de vaccinul chinezesc, dacă doresc acest lucru„, a adăugat el.

Steffen Hebestreit a mai spus că „un avion încărcat cu vaccinuri Pfizer-BioNTech este deja în zbor sau pe cale să aterizeze în China”.

Încă din 2021, diplomaţii, precum şi familiile lor, au primit vaccinuri pe bază de ARN mesager în China, însă un astfel de ser anti-COVID-19 nu a fost niciodată administrat pe scară largă în ţara asiatică.

Studiile au sugerat că vaccinurile chinezeşti – dezvoltate cu ajutorul unei tehnologii mai vechi – oferă o protecţie pe termen lung mai puţin eficientă şi previn mai puţine cazuri grave şi decese în comparaţie cu vaccinurile occidentale cu ARN mesager, pe care autorităţile de la Beijing au refuzat până acum să le utilizeze.

Marţi, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a avut o convorbire de o oră cu preşedintele chinez Xi Jinping în cursul căreia a fost evocată „situaţia actuală din China asociată pandemiei de COVID-19”, potrivit unui comunicat oficial german.

Conform săptămânalului german Der Spiegel, preşedintele Steinmeier le-a propus autorităţilor de la Beijing să le livreze milioane de doze de vaccinuri Pfizer-BioNTech.

Însă Guvernul chinez a refuzat acest ajutor.

La începutul lunii decembrie, Guvernul de la Beijing a pus capăt restricţiilor sanitare extrem de stricte pe care le-a impus la începutul anului 2020, pe fondul nemulţumirilor tot mai pronunţate ale populaţiei şi al impactului considerabil asupra economiei naţionale.

Însă, după renunţarea la politica sanitară denumită „zero COVID”, numărul infectărilor a crescut exploziv în China, provocând temeri legate de o mortalitate ridicată în rândul vârstnicilor, deosebit de vulnerabili în faţa acestei boli, întrucât foarte mulţi dintre ei nu sunt vaccinaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here