Disident chinez: „Xi Jinping, cel mai rău dictator pe care lumea modernă l-a cunoscut vreodată”. Ce spune despre scenariul răspândirii intenționate a coronavirusului

Sursa: flickr

Scriitorul Liao Yiwu (62 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuți disidenți chinezi. Arestat de nenumărate ori, hărțuit, torturat și trecut prin închisoare, Yiwu trăiește în prezent exilat la Berlin. Într-un interviu oferit în această săptămână revistei Paris Match, acesta vorbește despre pandemia provocată de China.

Liao Yiwu descrie Wuhan drept „Cernobîlul nostru” și susține că autoritățile comuniste aplică acum un „model repetitiv” în criza sanitaro-politică provocată de Covid-19.

„Modelul este repetitiv. Uitați-vă ce s-a întâmplat la Tiananmen: guvernul chinez nu s-a dat în lături de la nimic pentru a masacra studenții. A spus minciuni, a făcut propagandă, și-a înșelat interlocutorii. Crezi că acest lucru se va schimba cu adevărat? Virusul Wuhan a făcut sute de mii de victime în toată lumea.

Cu toate acestea, credeți că statele afectate nu sunt acum nerăbdătoare să restabilească legăturile comerciale cu China? Nu sunt credincios, dar am impresia că toate aceste decese din țările libere sunt o pedeapsă. Această lume este una fără credință. Singura morală este comerțul și economia. De aceea am fost pedepsiți. Acest virus Wuhan este Cernobîlul nostru. Dar, în timp ce acea dramă a fost relativ izolată, Covid-19 s-a răspândit pe toată planeta”, spune scriitorul chinez.

Liao Yiwu. Foto: Wikimedia Commons

Redăm câteva fragmente din interviu:

Paris Match: Potrivit unui studiu al Universității din Southampton, publicat în martie 2020, dacă statul chinez ar fi informat despre noul virus cu trei săptămâni mai devreme, numărul de cazuri ar fi putut fi redus cu 95%…

Liao Yiwu: Izolarea din Wuhan a început pe 23 ianuarie. Câteva zile mai târziu, câteva zeci de orașe chineze, Beijing, Shanghai etc. erau izolate, iar călătoriile interne s-au oprit… Dar nu și zborurile către exterior. Zeci de mii de chinezi și străini au părăsit țara pentru a pleca în Italia, Germania, Franța, Statele Unite. Lumea a avut încredere în OMS, care spunea că nu există o transmitere de la om la om. Cred că guvernul chinez a avut o altă opinie. Faptul că a permis atâtor călători să plece în Occident nu a fost un accident…

Paris Match: Președintele Donald Trump susține că are dovezi cum că virusul ar fi plecat din laboratorul Wuhan P4, contrazicând concluziile serviciilor secrete…

Liao Yiwu: Mulți specialiști au spus că acest virus a apărut în mod natural. Poate ei greșesc… Personal, adun toate informațiile care apar despre acest laborator P4, pentru că vreau să le folosesc pentru următoarea mea carte. Problema este pacientul numărul 1. Încă încercăm să ne dăm seama cum s-a infectat. Până când nu va exista o echipă internațională independentă de cercetători care să călătorească la Wuhan, nu vom ști. Este un secret care seamănă cu cel al Orașului Interzis. Până nu putem intra acolo, nu știm.

Paris Match: Ce părere aveți despre președintele Xi Jinping?

Liao Yiwu:  Și-a organizat dominația asupra țării ca un paznic care își organizează închisoarea. Nu am mai avut un astfel de lider de la Mao. Orice om obișnuit care i-ar observa comportamentul ar găsi un singur calificativ: este nebun. El consideră că toți cetățenii chinezi sunt potențiali suspecți. Toată lumea trebuie să se supună lui. El este cel mai rău dictator pe care lumea modernă l-a cunoscut vreodată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here